Belgija

    Ako su čokolada i Evropska Unija jedino što vam pada na pamet kad se pomene Belgija, onda će stvarna slika ove zemlje za vas predstavljati veoma prijatno iznenađenje. Belgija ima prelepe srednjovekovne gradove, a poznata je po dugoj tradiciji u umetnosti i modi. Belgijski pejzaži vam nude sve od peščanih plaža, do gusto pošumljnih brda i grebena u Ardenima

    Geografija i klima

    Položaj

    Belgija je zemlja na niskoj nadmorskoj visini na obali Severnog mora, u Beneluksu. Njeni neposredni susedi su Francuska na jugozapadu, Luksemburg na jugoistoku, Nemačka na istoku i Holandija na severu.

    Regioni i okruzi

    Belgija je federalna država koja se sastoji iz 3 opštine, 3 regiona i 4 jezička područja. Sve ove potpodele se preklapaju međusobno, tj. važe za čitavu teritoriju zemlje.

    Klima

    Klima je primorsko-umerena, sa znatnom količinom padavina tokom svih godišnjih doba. Prosečna temperatura je najniža u januaru, kad iznosi 3 °C, a najviša u julu kad iznosi 18 °C.

    Razumevanje

    Kultura

    Uprkos političkim i jezičkim podelama, u regionu koji obuhvata današnja Belgija nekada su cvetali glavni umetnički pokreti tog doba koji su imali ogroman uticaj na evropsku umetnost i kulturu.

    Jezik

    Belgija ima 3 zvanična jezika: holandski, francuski i nemački.

    Religija

    Rimokatoličanstvo je od davnina glavna veroispovest u Belgiji.

    Turističke atrakcije

    Muzeji

    Kraljevski muzej lepih umetnosti (Koninklijk Museum voor Schone Kunsten) predstavlja monumentalnu neoklasičnu građevinu koja je sagrađena krajem 19. veka. U njenim veličanstvenim prostorijama nalaze se zbirke slika koje potiču iz raznih perioda, od 14. veka do savremenih perioda, i među njima su i radovi flamanskih majstora.

    Dvorci i palate

    - Flamanski grofovi su vladali iz dvorca u Gentu koji potiče iz 12. veka, smeštenog u centru grada. Izdiže se iz vode, a njegove kule u obliku kvadrata i njegovi bedemi kao da su iz kakve bajke.
    - Domaine Royal (Oblast kraljeva) predstavlja dom belgijske vladarske porodice. Kralj Albert II i kraljica Paola žive u vili Belvedere. Nekadašnja kraljica Fabiola (udovica kralja Boduena) živi u dvorcu Stujvenbergu, a neposredni naslednici, princ Filip i princeza Matilda borave u glavnoj građevini, kraljevskom dvorcu Lakenu (Château Royal de Laeken). Nijedan od dvoraca nije dostupan za turiste ali možete posetiti obližnje lokacije, Kraljevske staklenike (Serres Royales), Kineski paviljon (Pavillon Chinois) i Japansku tvrđavu (Tour Japonaise).
    - Palata biskupskih prinčeva (nekadašnja palata biskupskih prinčeva) predstavlja mešavinu stilova: fasada delimično pripada stilu italijanske renesanse a delimično francuskom stilu iz 18. veka. Unutrašnjost je urađena u gotičkom stilu. Videvši ovu palatu prvi put, pisac Viktor Igo je izjavio: ’’Nikada nisam video građevinu koja je toliko znamenita i toliko ozbiljna i toliko grandiozna.’’ Danas je to sudnica.

    Verski objekti

    - Crkva Sv. Nikole je majušna građevina koju je teško uočiti jer je okružena prodavnicama. Posvećena je svecu, zaštitniku trgovaca. Stara gotovo koliko i sam Brisel, u velikoj meri je obnavljana tokom vekova. Mračna i sumorna unutrašnjost ove crkve poznata je po neobičnom uglu pod kojim su sagrađene njena tri prolaza.
    - ’’Gentski oltar’’, ili ’’Obožavanje jagnjeta božijeg’’ (’’De Aanbidding van het Lams God’’), je raskošno delo srednjevekovne religiozne misli, koje je ujedno i jedna od najstarijih slika rađenih uljanim bojama. Završena je 1432. a slikao ju je flamanski majstor Jan van Ajk kao sliku za oltar. Prostire se na 20 panoa (prvobitno su unutrašnji panoi bili izlagani samo tokom bitnih verskih prigoda ali u današnje vreme mogu se videti u svako doba).

    Ostale atrakcije

    - Mini Evropa - Preko 350 modela minijaturnih razmera (1:25) dočaravaju neka od najpoznatijih zdanja evropske arhitekture, kao što su npr. katedrala Santjaga de Kompostele (za čiju izradu je trebalo 24.000 radnih sati po čoveku), londonski Big Ben, lisabonski toranj Belem i pariski centar Georges Pompidou. Čine ih i razni delovi koji se pokreću, poput malih pruga, a tu je čak i presek Eurotunela.
    - Hautes Fagnes ili Visoki ritovi jesu visoravan sa močvarnim vresom, šumama koji se protežu do Ajfelovih brda u Nemačkoj. Ova oblast je popularna za šetnje i vožnju biciklom a ujedno važi i za najveći rezervat u Belgiji. Iako je kišovita i močvarna predstavlja savršeno mesto za šetnju jer u njoj postoji mnogo staza i šetališta.
    - Pođite u posetu Prirodnom centru Botranž, 2.5 km udaljenom od golemog i postojanog kamena Signal de Botranž, koji obeležava najvišu tačku Belgije. Među divlje životinje koje se mogu naći u ovoj oblasti spadaju jeleni i retki mali tetrebi.
    - Brisel je u velikoj meri okružen šumama i parkovima van gradske teritorije. Najveća zelena oblast u centru jeste Briselski park, stari svečani park na čijim se obodima nalaze Kraljevska palata i Nacionalna palata.

    Kulinarski specijaliteti

    Hrana

    Belgija je poznata po svojoj dobroj kuhinji, a restorani su veoma popularna mesta za izlaženje. Izraz kojim bi belgijska hrana najbolje mogla da se opiše bio bi ’’francuska hrana u nemačkim količinama’’. Postoje određena jela koja se smatraju izrazito belgijskim specijalitetima i svaki posetilac bi trebalo da ih proba:
    Moules frites – dagnje i čips/pomfrit;
    kobasice Ardennes, šunka i pašteta su čuvena jela;
    Salade Liégeoise – salata sa zelenim pasuljem, slaninom, lukom i sirćetom;
    Stoemp - pire od krompira i šargarepe, sa slaninom i kobasicama, tipično briselsko jelo.

    Piće

    Za Belgiju je pivo ono što je vino za Francusku - iz ove zemlje potiče jedna od najvećih pivskih tradicija na svetu. Postoji preko 400 vrsta piva koja se spravljaju u Belgiji, od lagera i pilznera do ’’lambika’’ (koji se pravi od pšenice i ječma), belih i voćnih piva, kao i piva trapistskih manastira. Voćna piva, poput piva od višnje zvanog ’’krik’’, smatraju se specijalitetima.

    Šta raditi i gde izaći

    - Posetite Antverpena - Ovaj grad predstavlja sedište druge evropske luke po veličini, kao i niza arhitektonskih divota iz 16. i 17. veka. Umetnik Peter Pol Rubens je takođe ovde živeo.
    - Obiđite Voterlu, mesto čuvene bitke koju je Napoleon u junu 1815. izgubio u korist vojvode od Velingtona i maršala Blihera, nalazi se samo 18 km južno od Brisela.
    - Briž ima reputaciju jednog od estetski najprijatnijih gradova na kontinentu, i to sasvim opravdano, a vožnja čamcem kroz kanal duž njegovih vodenih tokova predstavlja beskrajno ugodan način da se obiđu neke od najznačajnijih istorijskih lokacija.
    - Belgijska čipka je jedan od najčuvenijih proizvoda zemlje, a taj zanat pravljenja zamršenih mustri datira još iz renesanse. Stotine zanatlija u Brižu i Briselu još uvek rade sa čipkom - u Kantcentrumu u Brižu se redovno prikazije njihov rad.
    Upit za sve partnere
    Detaljno pretraživanje
    Hit ponude
    First minute

    First minute

    Popusti za rane uplate
    Najbolje ponude
    Top destinacije
    Metropole

    Metropole

    Svetske metropole
    Turističke atrakcije
    Nezaboravna putovanja
    Kružne ture

    Kružne ture

    Znameniti gradovi
    Nezaboravni pejzaži
    Od mita do stvarnosti
    Letovanje

    Letovanje

    Najveći izbor aranžmana
    Hoteli i privatan smeštaj
    Najpovoljnije letovanje