Bahami

    Tihe uvale i mirne plaže Bahama nude posetiocima najintimnije trenutke svojim gotovo rajskim prostorom koji čini oko 700 palminih ostrva.
    Krštena od strane Kolubma kao - baja mar (u prevodu” plitko more”) ova ostrva sa svojim zapanjujucim nijansama boja peska i mora koje ubuhvataju kolorni spektar od svetlucavog tirkiza do pink roze, Bahami su pravo ogledalo Kariba.
    Kristalno čisto more čuva drevnu tajnu olupina i koralnih grebena boja duge, dok pastelno obojene školjke i mestimično podignute kućice dodatno ulepšavaju tropski pejzaž protkan netaknutom obalom i egzotičnom pesmom ptica.
    Raskošna odmarališta zadovoljavaju potrebe svetskog džet-seta, ali ne narušavaju prirodnu lepotu ostrva.

    Geografija i klima

    Položaj

    Bahami, zvanično Federacija Bahama, je država sačinjena od 29 ostrva, 661 koralnog grebena, i 2,387 ostrva. Nalazi se u Atlantskom okeanu severno od Kube i Hispanjola (Dominikanska Republika i Haiti), severozapadno od ostrva Turks i Kaikos i juznoistočno od SAD-a (najbliza država - Florida).

    Regioni i okruzi

    Bahami su podeljeni u 32 okruga.

    Klima

    Klima Bahama varira izmedju suptropske i tropske, gde pritom značajan uticaj ima Golfska struja, najviše zimi. Obrnuto, ovo se često pokazuje veoma opasno u leto I prolece, kada uragani prolaze blizu ili kroz ostrva. Dok na Bahamima nikada do sada nije zabeležen mraz, temperatura može da padne do 2-3 C tokom Arktičkih otopljavanja koja utiču na obližnju Floridu.

    Razumevanje

    Kultura

    Kultura Bahama je spoj Afričke, Evropske i drugih kultura.Tokom proslih trideset godina na nju je značajno uticala Američka hip-hop kultura. Kultura Bahama je povezana sa drigim kreolskim kulturama širom Karipskog sliva, ali takodje i sa Gullah kulturom na obalama Južne Karoline i Džordžije u Sjedinjenim Američkim Drzavama. Mnogi Gullah ljudi su odvedeni na Bahame posle Američkog revolucionarnog rata.

    Jezik

    Zvanični jezik je Engleski.

    Religija

    Baptisti ,Anglikanci, Rimokatolici, Pentekostalci, Crkva Boga, Metodisti.

    Turističke atrakcije

    Muzeji

    - Pirates of Nassau muzej – Ovaj interaktivni muzej svetske klase nudi vrhunsku zabavu, sa stvarnim rekonstrukcijama piratskog života uključujući i obalu u sutonu, repliku dela piratskog broda “Osveta”, a sve je to praćeno zvucima i pesmom pirata kako biste stekli utisak da se stvarno nalazite u zemlji pirata. Možete da se odmorite u piratskom baru, a ima i prodavnica u kojima možete kupiti neki od suvenira.
    - The Bahamas Historical Society Museum – ima skroman asortiman članaka i dokumenata koji prate istoriju ostrva od vremena starosedelačkog naroda (Lucayans) do savremene ere. Santa Luceno, veliki španski ratni jedrenjak je upravo nešto zbog čega bi vredelo da posetite ovaj muzej.

    Verski objekti

    Manastir svetog Augustina, koji po arhitekturi dosta podseća na tvrdjavu, nalazi se na vrhu stenovitog uzvišja na putu Bernard. Ovaj manastir je izgradjen od strane Oca Džeroma, putujućeg arhitekte-sveštenika koji je blagoslovio Ostrvo mačaka i Long Ajlend sa prelepim gotičkim crkvama. Impozantne zgrade datiraju iz 1947.godine i još uvek ih koriste Beneditski monasi, koji rade kao i vodiči pri obilsku manastira.

    Ostale atrakcije

    - Na vrhu grebena, južno od tvrdjave Montagu nalazi se kula Crnobradog, polu zapuštena kamena kula koju je prema lokalnim predanjima, sagradio Edward Teach-“Crnobradi”- kao kulu osmatračnicu. Istoričari kažu da je u stvari izgradjena u kasnom 18.veku, dugo nakon što je ozloglašeni pirat bio ubijen. Bez obzira na istorijske nesuglasice, sa nje se pruža lep pogled.
    - Inagua nacionalni park – ovaj park površine 743 kvadratna kilometara čuva najveću svetsku koloniju zapadnih indijskih flamingosa. Jezero Rosa dominira ovim parkom i tu se mogu naći primerci ružičastih kašikara, roze-crvenkastih čaplji, trobojnih Luzijana čaplji, i oko 50,000 rozikastih flamingosa.
    - Ravson trg, na južnoj strani zaliva, predstavlja prirodno mesto za početak ture po centru Nasaua. Turističke ture takodje počinju odavde.U centru trga je bista sera Mila Batlera, prvog guvernera –generala nezavisne države, i fontana-bazen sa bronzanim delfinima u skoku.

    Hrana

    Hrana

    Conch je na svakom meniju, od kremastih čorbi i uštipaka do variva i salata.
    Rock lobster - tipično kuvan, mleven ili kao salata).
    Land crabs - obično pečene ili kuvane).
    Souse - supa koja se sastoji od luka,vode, limunovog soka, celera, bibera i mesa).
    Guava duff - dezert od guave, služen sa Switcha sosom napravljenim od limuna, šećera i vode/ruma ili rashladjenim pivom.

    Piće

    Bahami imaju u ponudi lokalni rum raznovrsnih brendova.

    Šta raditi i gde izaći

    - Posetite mesto na kojem se Kolumbo prvi put iskrcao kada je otkrio Ameriku, nedaleko od Kobern tauna na San Salvadoru, domu 40,000 starosedelaca (Lucayans) u vreme njegovog dolaska u 15.veku, a sada popularne ronilačke destinacije. Medjutim kao jedna od najpoznatijih destinacija za podvodni ribolov na svetu, Bahami poseduju još bezbroj mesta poput Abakosa, Androsa i
    - Biminija gde možete uživati u čarima ovog ovde itekako popularnog sporta.
    - Popnite se na najvišu tačku na Bahamima, planinu Alverna, na Ostrvu mačaka, 63 metra iznad nivoa mora. Na vrhu se nalazi manastir u srednjevekovnom stilu, podignut zahvaljujući ocu Džeromu. Odatle se pruža predivan pogled na ostatak Osrtva mačaka a istovremeno predstavlja i odlično pribežište od gradske verve.
    - Šoping u Nasauu - Desetine obojenih tezgi i užurbani trgovci zajedno sa velikim brojem turista ali i lokalnog stanovništva svakodnevno stvara gužvu na pijaci u Nasauu, gde možete naći svakojake sitnice. Možete im se pridružiti, ili ako ste više zainteresovani za neke sofisticiranije radnje, potrošite novac u nekoj od švajcarskih radnji u Bay street (raj za najskuplje svetske brendove).
    - Uživajte u prirodnim potocima, šumama, debelim mangrovama, i pastelno obojenim koralima na neistraženom Androsu - trećem najdužem svetskom grebenu.
    Upit za sve partnere
    Detaljno pretraživanje
    Hit ponude
    First minute

    First minute

    Popusti za rane uplate
    Najbolje ponude
    Top destinacije
    Uskrs

    Uskrs

    Ponuda najlepših putovanja
    Preporučujemo za praznike

    Izleti i vikend ture

    Izleti i vikend ture

    Upoznajte Srbiju
    Posetite Evropu
    Uživajte u vikendu
    8. mart

    8. mart

    Romantična putovanja
    Nezaboravni trenuci