Austrija

Upit za sve partnere

Austrija (0)

    Austrija je zemlja zapanjujućih kontrasta, od uzvišenih Alpa do zelenih doline Dunava. Ova evropska zemlja je čuvena i po istorijskim građevinama, muzejima i galerijama, svetskim skijalištima kao i planinskim pejzažima koji oduzimaju dah.
    Neke od najznačajnijih ličnosti Austrije su kompozitori poput Mocarta i Šuberta, ali i velikana psihologije Sigmunda Frojda.

    Geografija i klima

    Položaj

    Austrija, zvanično Republika Austrija je zemlja centralne Evrope koja ne izlazi na more. Graniči se sa Češkom Republikom i Nemačkom na severu, Slovačkom i Mađarskom na istoku, Slovenijom i Italijom na jugu i Švajcarskom i Lihtenštajnom na zapadu.

    Regioni i okruzi

    Kao federalna republika, Austrija je podeljena na devet država: Burgenland, Karnten, Donju Austriju, Gornju Austriju, Salzburg, Stitiu, Tirol, Voralberg i Beč. Ove države se dalje dele na okruge i statuarne gradove. Dok su okruzi podeljeni na opštine.

    Klima

    Veći deo Austrije leži u hladnoj ili umerenoj klimatskoj zoni u kojoj dominiraju vlažni zapadni vetrovi. S obzirom na to da alpski masiv pokriva većinski deo teritorije, aplska klima je jedna od dominantnijih. Na istoku, u panonskoj ravnici i duž doline Dunava, klima je kontinentalna sa manje kiše nego u alpskim oblastima. Austrija je hladna zimi (-10 - 0°C), leti temperatura može biti relativno visoka i do 39.7°C.

    Razumevanje

    Kultura

    Austrijska kultura je u velikoj meri bila pod uticajem svojih suseda: Italije, Poljske, Nemačke, Mađarske i Češke.

    Jezik

    Nemački je zvanični jezik u Austriji.

    Religija

    Većinski deo austrijske populacije čine rimokatolici, dok manjinski deo protestantske vere.

    Turističke atrakcije

    Muzeji

    - Instrumenti svih oblika i veličina su izloženi u Sammlung Alter Musikiinstrument muzeju (kolekcija drevnih muzičkih instrumenata) u Neue Burgu. Zahvaljujući nadvojvodi Ferdinandu od Tirola počelo se sa prikupljanjem svih retkih instrumenata, pa je danas ovo najbolja renesansna kolekcija na svetu. Kolekcija sadrži horne (rog) u obliku zmije i violine sa urezanim licima, ali tek nekoliko instrumenata je i dalje u funkciji.
    - Leopold Muzej (Beč) - Dobio je naziv po Rudolfu Leopoldu, koji je sakupio preko 5000 primeraka za ovaj muzej, koji je otvoren 2001 godine. U njemu se nalazi kolekcija moderne austrijske umetnosti, predvođena Egona Šilea-om, Gustavom Klimtom, Ričardom Gerstijem.

    Dvorci i palate

    - Schloss Ambras je zadivljujući i najveći gradski dvorac. Nadvojvoda Ferdinand II ga je 1564. godine, kada je postao vladar Tirola, pretvorio iz tvrđave u palatu. Nadovojvoda Ferdinand je takođe bio tvorac čuvene Spanische Saal (španske dvorane), 43 metara dugačake banketne dvorane sa ukrašenim plafonom od drveta i portretima tirolskih plemića koji se nalaze na zidovima.
    - Južno od Hauptplatza, nalazi se zadivljujuća palata Militärakedimie. Četiri kule i zidovi ovog bivšeg dvorca datiraju iz 13. veka, koje su potpuno obnovljene posle bombardovanja u toku Drugog svetskog rata. Od sredine 18. veka tu je bila smeštena vojnička akademija (osnovala je carica Marija Terezija) kojom je jedno vreme rukovodio mladi Romel, čuveni nemački komandant iz Drugog svetskog rata, poznat po nadimku “pustinjska lisica”. Posete se vrše samo putem zakazivanja ili prijavljivanja na kapiji.

    Verski objekti

    - Karlskirche (crkva Svetog Karla Boromea) izdiže se na jugoistočnom uglu Resselpark i to je jedna od bečka baroknih crkva. Izgrađena je između 1716. i 1739. godine, posle smrti Karla VI 1713. Dizajnirana je i započeta od strane Johann Bernhard Fischer von Erlach, a završena je od strane njegovog sina Joseph-a.

    Ostale atrakcije

    Od mnogih opatija u Austriji, Stift Melk je najpoznatija. Melk je imao veliki značaj i kod Rimljana i kod Babenberga, koji su ovde izgradili zamak. Godine 1089 Babenbergov markgrof Leopold II darovao je zamak Benediktinskim sveštenicima, koji su pretvorili zamak u utvrđenu opatiju. Požar je uništio originalnu građevinu, koja je potpuno obnovljena između 1702. i 1738. godine prema planovima Jakob Prandtauer i njegovog učenika Josef Munggenast-a.

    Kulinarski specijaliteti

    Hrana

    Austrijska kuhinja je jedinstvena i ukusna. Neka od nacionalnih jela su wiener schnitzel (hleb u mrvicama i prženi odrezak teletine) i knödel - vrsta knedli koje mogu da se prave slane ili slatke u zavisnosti od ukusa.
    U Beču tafelspitz (kuvana govedina sa krompirom i renom) se luži nedeljom. Osim ovih specijaliteta, Austrija je poznata po kolačima i dezertima, gde je verovatno najpoznatiji od svih apfestrudel.
    Hleb je namirnica kojoj se u Austriji pridaje posebna pažnja. Skoro svako selo ima svoju pekaru koja nudi veliki izbor svežih slatkih ili slanih pečenih rolni svakodnevno od 6 ujutru.

    Piće

    U Austriji uživajte u kafi, toploj čokoladi i kolačima. Nacionalno piće zove se almdudler. To je limunada sa biljem. A schnaps je vrsta rakije od voća i služi se u mnogim delovima Austrije, obično posle obroka.

    Šta raditi i gde izaći

    - Uživajte u fenomenalnoj panorami austrijskih jezera, Worthersee, Wolfgangsee, Trainsee, Hallstattersee i Mondsee, koje je jedno od najtoplijih jezera. Carinthia jezero koje dostiže temperaturu od oko 28 C je osvojilo i nekoliko nagrada za kvalitet svoje vode.
    Idite u Operu. Od svih većih austrijskih gradova sa brojnim operskim predstavama, jedan se izdvaja. Bregenc, sa svojim St Martinstrum, najvećom svetskom pokretnom pozornicom za letnje operske priredbe.
    - Kada se sneg istopi, pešačite ili planinarite kroz različite alpske pejzaže, preko šuma i zelenih padina do glečera i stena. Vorarlberg alpski pašnjaci čine lakši teren za hodanje,dok je Hohe Tauren nacionalni park malo zahtevaniji.
    - Odajte počast najpoznatijem Salzburškom sinu, Volfgangu Amadeusu Mocart. Posetite Getreidegasse, ulicu u kojoj je Mocart živeo, sada poznatu i po šoping centrima.
    Upit za sve partnere
    Detaljno pretraživanje
    Hit ponude
    Letovanje

    Letovanje

    Najveći izbor aranžmana
    Hoteli i privatan smeštaj
    Najpovoljnije letovanje
    Specijalne ponude

    Specijalne ponude

    Saznajte prvi
    Promotivne akcije
    Najpovoljnije ponude
    Kružne ture

    Kružne ture

    Znameniti gradovi
    Nezaboravni pejzaži
    Od mita do stvarnosti
    Metropole

    Metropole

    Svetske metropole
    Turističke atrakcije
    Nezaboravna putovanja