Sidnej - Australija

Sidnej (1), Australija (1)
Sidnej, Australija - smeštaj, avio karte, hoteli

Formula 1
Formula 1 - magija na četiri točka! Pratite svaki zaokret i krivinu na punom kalendaru Šampionata F1 za 2018/2019 sezonu. Od Australije do Abu Dabija, mi smo sve što vam je potrebno da pratite akciju...
1 - 1 od 1 rezultata
Prostrana i dinamična metropola Sidnej, predstavlja sinonim opuštenog australijskog života. Ovde se svakodnevno ukrštaju kuhinja svetskog kvaliteta, smela ulična kultura, sport, moda i razne nacionalnosti, čineći tako Sidnej jednim od 10 svetskih gradova najpoželjnijih za život.
Od najomiljenijih turističkih lokacija (Sidnejski most, Sidnejska opera i plaža Bondi), pa do niza malih, prometnih barova i skrivenih umetničkih galerija, ovaj grad zaista poseduje ponešto za svačiji ukus. Čak i za iskusne putnike ima još mnogo skrivenog blaga.

Geografija i klima

Položaj

Sidnej se nalazi na jugoistočnoj obali Tasmanovog mora.

Regioni i okruzi

Sidnej poseduje gradski centar okružen nizom predgrađa, što sve zajedno čini veliku metropolu.

Klima

U Sidneju vlada umerena klima sa toplim letima i blagim zimama. Kiše su prisutne tokom čitave godine.

Razumevanje

Kultura

Kao dinamično kulturno središte, Sidnej poseduje mnogo dobrih muzeja i galerija čuvenih širom sveta. U ovom gradu se održava veliki broj festivala, kao i neka od najvećih društvenih i kulturnih dešavanja u Australiji.

Jezik

Zvanični jezik je engleski.

Religija

Najveći deo stanovništva se izjašnjava kao hrišćansko.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Muzej električne centrale (Powerhouse Museum): kratkom šetnjom od luke Darling doći ćete do ovog najpopularnijeg sidnejskog muzeja, najpre namenjenog deci. Nalazi se unutar nekadašnje električne centrale sidnejske tramvajske mreže koja više nije u funkciji. Visokovoltažne interaktivne demonstracije konstantno privlače grupe školaraca koji bi želeli da saznaju kako, između ostalog, funkcionišu munje, magneti i motori. Potražite repliku Strazburškog časovnika koja se nalazi na 4. nivou, kao i gitaru koju je nekada posedovao Angus Jang iz grupe AC/DC, na 2. nivou.
- Sidnejska opservatorija: podignuta tokom 1850-tih, ova opservatorija italijanskog stila sa bakarnom kupolom nalazi se na vrhu Opservatorijskog brda i okrenuta je ka Milers Pointu i ka luci. Na brdu se nekad nalazila prva vetrenjača (iz 1796.), koja je mlela pšenicu sve dok neko nije ukrao njena platnena krila, te se građevina srušila. Unutra se nalazi zbirka starih uređaja, uključujući i najstariji australijski teleskop koji još uvek radi (iz 1874.).

Verski objekti

- Sa svojim predivno obojenim staklom i identičnim tornjevima inspirisanim onima u engleskoj Jorkškoj katedrali, anglikanska katedrala Sv. Andreja je najstarija katedrala u Australiji (potiče iz 1868.).
- Crkva Sv. Patrika: ova najprometnija australijska katolička crkva (iz 1844.) podignuta je na zemlji koju je poklonio Vilijam Dejvis, Irac koji je ovamo dopremljen zbog svoje uloge u ustancima iz 1798. Njegov dom je bio, kako se tvrdi, prva katolička kapela u Australiji. Koristila se za tajne službe nakon što je jedini katolički sveštenik u koloniji bio deportovan 1818. godine.

Ostale atrakcije

- U veličanstvenom Stogodišnjem parku, uređenom po evropskoj tradiciji, nalaze se vrtovi sa zelenilom, statue, istorijski spomenici i kuće, ribnjaci, formalni vrtovi, prebivalište divljih životinja i prostrane avenije.
- Luka Darling: ova mala luka je iz doka pretvorena u glavnu turističku lokaciju. Prostrano, popločano i zelenilom ukrašeno tlo za rekreaciju je krcato restoranima i prodavnicama, kao i velikim brojem turističkih atrakcija. U njih spadaju Muzej električne centrale, Nacionalni australijski pomorski muzej, Sidnejski akvarijum, Teatar IMAX i Kineski vrt prijateljstva - poklon (od kineskog sestrinskog grada Gvangdonga) Sidneju.
- Sidnejska opera, otvorena 1973., jeste najprepoznatljiviji simbol kako Sidneja tako i čitave Australije, a takođe se smatra i jednom od najveličanstvenijih građevina 20. veka. Dizajnirana tako da izgleda kao brod usred mora, sa krovom koji podseća na podignuta bela jedra, Sidnejska opera je jedan od najprometnijih scensko-umetničkih centara na svetu. Sadrži veliki kompleks teatara i dvorana u kojima nastupaju razni scenski umetnici, a pruža i spektakularan pogled na Sidnejsku luku. Svake godine je poseti više od 4.5 miliona turista.

Šta raditi i gde izaći

- Ako želite da vidite Sidnej u svom punom cvatu otisnite se niz vodu. Morska vožnja kajakom je savršen način da se istraže prirodne lepote koje ovaj grad može da vam ponudi - od svojih brojnih luka i plaža do skrovitih ostrva. Kompanija Life’s an Adventure nudi tročasovne ili četvoročasovne izlete, pogodne kako za početnike tako i za one naprednije, u koje su uključeni i cena vožnje, profesionalni vodiči i gurmanski izletnički ručak.
- Ako boravite u Australiji barem neko kratko vreme, apsolutno ne smete propustiti surfovanje na talasima. A koje mesto je bolje za ovu aktivnost od čuvene plaže Bondi.
- Lako je naći neku ’’skivenu’’ plažu, poput plaže Stor, čak i tokom najtoplijih letnjih meseci. Plažu Stor nećete naći u turističkim vodičima, a većina lokalaca nije čak ni čula za nju. Ova žbunjem okružena plaža jedva da je naseljena, što je čini savršenim pustim ostrvom. Do nje ne možete doći kopnenim putem, već morate da iznajmite kajak iz Manlija i veslate do nje pola sata. Zaista vredi.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude
Kružne ture

Kružne ture

Znameniti gradovi
Nezaboravni pejzaži
Od mita do stvarnosti
Izleti i vikend ture

Izleti i vikend ture

Upoznajte Srbiju
Posetite Evropu
Uživajte u vikendu
Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja