Melburn - Australija

Melburn (0), Australija (1)
Melburn, Australija - avio karte, smeštaj, hoteli, aranžmani

Melburn, živahni kosmopolitski grad, smešten u zalivu Port Filip, glavni je grad Australije i kulturološki centar Viktorije.
Lokalno stanovništvo tvrdi da je to ’’najbolji grad na svetu u kome možete živeti’’, što može da razljuti njihove “suparnike” u Sidneju, ali ipak malo njih može da ospori tvrdnju da je Melburn zaista zabavan grad. Raznovrsnost imigrantske populacije Melburna je bez sumnje doprinela njegovoj živahnoj i svetskoj kulturi. Veliki broj imigranata iz evropskih i azijskih zemalja doveli su do eklektične i energične mešavine pozorišta, muzike, umetnosti, književnosti i hrane.

Geografija i klima

Položaj

Melburn, drugi grad po veličini u Australiji, prostire se na jugu duž obale kod zaliva Port Filip, na istoku prema planinskom lancu Dandenong, na zapadu prema gradu Gilong i na severu prema ravnicama centralne Viktorije.

Regioni i okruzi

Kao i svaki veliki grad, Melburn je podeljen na mnogo predgrađa.

Klima

U Melburnu vlada umerena okeanska klima.

Razumevanje

Kultura

Melburn je međunarodno kulturno središte, sa kulturnim poduhvatima koji obuhvataju velike događaje i festivale, pozorište, mjuzikle, komediju, muziku, umetnost, arhitekturu, književnost, film i televiziju.

Jezik

Zvanični jezik je engleski.

Religija

U Melburnu postoji mnogo veroispovesti, od kojih je najdominantnije hrišćanstvo.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Nekadašnji dom Džona i Sandej Rid, zaštitnika melburnške umetničke scene, nakon njihove smrti pretvoren je u Muzej savremene umetnosti. Danas se u njihovom domu održavaju izuzetne izložbe savremene australijske umetnosti. Naročito je impresivan park sa skulpturama, u prizemlju muzeja.
- Imigrantski muzej: Videćete dirljive prikaze hiljadu imigrantskih priča - o radosti, domišljatosti, ljubavi, slomljenim srcima, sukobu, propasti, porodici, slobodi, sigurnosti. S obzirom da Melburn svoju kosmopolitsku crtu duguje mnogim talasima imigracije, ovaj muzej obavezno morate posetiti. Priuštite sebi par sati u njemu.

Ostale atrakcije

- Dizajniran da predstavlja arhitektonsku ikonu, Trg Federacije je potpuno nov gradski blok, koji spaja društvene, kulturne i poslovne delatnosti.
- Među neke od najvažnijih lokacija spada Centar Ijana Potera: NGV Australija, u kome su izložena umetnička dela australijskih umetnika (uključujući i umetnost Aboridžina i ostrvljana Toresovog moreuza), kao i Australijski centar za pokretnu sliku (Australian Centre for the Moving Image ili ACMI).
- Nagrađivani Melburnški zoo-vrt, najstariji zoološki vrt u Australiji, čuva više od 300 životinjskih vrsta, što iz Australije što van nje. Možete videti i afričku prašumu sa gorilama, orangutanima, nosorozima i velikim mačkama, kao i naročito impresivnu kuću za leptire.
- Lejksajd Drajv je korišćen kao međunarodna trkačka traka tokom 1950-tih, a od 1996. obnovljena traka se svakog marta koristi za australijske trke Formule 1. Na periferiji se nalazi i Melburnški sportski i akvatički centar, sa olimpijskim bazenom i mašinom za talase.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

Prodavnice sa ribom i pomfritom na engleski način su raštrkane po predgrađima - naročito u oblastima zaliva. Suvlaki i giros su jako popularni u Melburnu i prodaju se na mnogo mesta širom unutrašnjih i spoljašnjih predgrađa. Japanske rolnice nori i suši su takođe veoma popularne.

Šta raditi i gde izaći

- Uživajte na atraktivnoj peščanoj plaži Sv. Kilda, na samo 30 minuta od grada. Obiđite i plaže Port Melburn, Midl Park, Elvud, Hempton, Brajton, Sandringem i Vilijamstaun gde takođe patroliraju spasioci, od novembra do marta. Surfujte, plivajte, igrajte odbojku ili prosto posmatrajte ljude sa svog parčeta vrelog peščanog tla.
- Zaliv Port Filip je vetrovita lokacija pogodna za plovidbu, jedrenje pomoću vetra i jedrenje pomoću zmaja. Ako se uželite nekih aktivnosti na vetru, najviše ćete uživati tokom leta, s obzirom da sveži povetarci i struje Antarktičkog okeana mogu klimu da učine previše hladnom zimi. U Katani Kiteboarding i Kitesurfing, na zapadnoj plaži Sv. Kilde, možete dobiti časove i opremu za sve nivoe ovakvih aktivnosti.
Čuvari galaksije
07:15FOX Movies
Čuvari galaksije
Miris žene
11:10TV1000
Miris žene
Neverovatni
13:00HBO 2
Neverovatni
Kad budem mrtav i beo
18:00Pink Film
Kad budem mrtav i...
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije
Kružne ture

Kružne ture

Znameniti gradovi
Nezaboravni pejzaži
Od mita do stvarnosti
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude
Zimovanje

Zimovanje

Skijaški aranžmani
Najbolji zimski centri
Hoteli i apartmani