Melburn - Australija

Melburn (1), Australija (2)
Melburn, Australija - avio karte, smeštaj, hoteli, aranžmani

Australija - 12 dana
1.dan (04.04.2019.) Beograd-Doha Sastanak putnika na aerodromu Nikola Tesla kod šaltera Аgencije u 10:00 časova. Poletanje za Dohu u 12:00 časova (let QR 232). Obrok u avionu. Dolazak u Dohu u 18:00...
1 - 1 od 1 rezultata
Melburn, živahni kosmopolitski grad, smešten u zalivu Port Filip, glavni je grad Australije i kulturološki centar Viktorije.
Lokalno stanovništvo tvrdi da je to ’’najbolji grad na svetu u kome možete živeti’’, što može da razljuti njihove “suparnike” u Sidneju, ali ipak malo njih može da ospori tvrdnju da je Melburn zaista zabavan grad. Raznovrsnost imigrantske populacije Melburna je bez sumnje doprinela njegovoj živahnoj i svetskoj kulturi. Veliki broj imigranata iz evropskih i azijskih zemalja doveli su do eklektične i energične mešavine pozorišta, muzike, umetnosti, književnosti i hrane.

Geografija i klima

Položaj

Melburn, drugi grad po veličini u Australiji, prostire se na jugu duž obale kod zaliva Port Filip, na istoku prema planinskom lancu Dandenong, na zapadu prema gradu Gilong i na severu prema ravnicama centralne Viktorije.

Regioni i okruzi

Kao i svaki veliki grad, Melburn je podeljen na mnogo predgrađa.

Klima

U Melburnu vlada umerena okeanska klima.

Razumevanje

Kultura

Melburn je međunarodno kulturno središte, sa kulturnim poduhvatima koji obuhvataju velike događaje i festivale, pozorište, mjuzikle, komediju, muziku, umetnost, arhitekturu, književnost, film i televiziju.

Jezik

Zvanični jezik je engleski.

Religija

U Melburnu postoji mnogo veroispovesti, od kojih je najdominantnije hrišćanstvo.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Nekadašnji dom Džona i Sandej Rid, zaštitnika melburnške umetničke scene, nakon njihove smrti pretvoren je u Muzej savremene umetnosti. Danas se u njihovom domu održavaju izuzetne izložbe savremene australijske umetnosti. Naročito je impresivan park sa skulpturama, u prizemlju muzeja.
- Imigrantski muzej: Videćete dirljive prikaze hiljadu imigrantskih priča - o radosti, domišljatosti, ljubavi, slomljenim srcima, sukobu, propasti, porodici, slobodi, sigurnosti. S obzirom da Melburn svoju kosmopolitsku crtu duguje mnogim talasima imigracije, ovaj muzej obavezno morate posetiti. Priuštite sebi par sati u njemu.

Ostale atrakcije

- Dizajniran da predstavlja arhitektonsku ikonu, Trg Federacije je potpuno nov gradski blok, koji spaja društvene, kulturne i poslovne delatnosti.
- Među neke od najvažnijih lokacija spada Centar Ijana Potera: NGV Australija, u kome su izložena umetnička dela australijskih umetnika (uključujući i umetnost Aboridžina i ostrvljana Toresovog moreuza), kao i Australijski centar za pokretnu sliku (Australian Centre for the Moving Image ili ACMI).
- Nagrađivani Melburnški zoo-vrt, najstariji zoološki vrt u Australiji, čuva više od 300 životinjskih vrsta, što iz Australije što van nje. Možete videti i afričku prašumu sa gorilama, orangutanima, nosorozima i velikim mačkama, kao i naročito impresivnu kuću za leptire.
- Lejksajd Drajv je korišćen kao međunarodna trkačka traka tokom 1950-tih, a od 1996. obnovljena traka se svakog marta koristi za australijske trke Formule 1. Na periferiji se nalazi i Melburnški sportski i akvatički centar, sa olimpijskim bazenom i mašinom za talase.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

Prodavnice sa ribom i pomfritom na engleski način su raštrkane po predgrađima - naročito u oblastima zaliva. Suvlaki i giros su jako popularni u Melburnu i prodaju se na mnogo mesta širom unutrašnjih i spoljašnjih predgrađa. Japanske rolnice nori i suši su takođe veoma popularne.

Šta raditi i gde izaći

- Uživajte na atraktivnoj peščanoj plaži Sv. Kilda, na samo 30 minuta od grada. Obiđite i plaže Port Melburn, Midl Park, Elvud, Hempton, Brajton, Sandringem i Vilijamstaun gde takođe patroliraju spasioci, od novembra do marta. Surfujte, plivajte, igrajte odbojku ili prosto posmatrajte ljude sa svog parčeta vrelog peščanog tla.
- Zaliv Port Filip je vetrovita lokacija pogodna za plovidbu, jedrenje pomoću vetra i jedrenje pomoću zmaja. Ako se uželite nekih aktivnosti na vetru, najviše ćete uživati tokom leta, s obzirom da sveži povetarci i struje Antarktičkog okeana mogu klimu da učine previše hladnom zimi. U Katani Kiteboarding i Kitesurfing, na zapadnoj plaži Sv. Kilde, možete dobiti časove i opremu za sve nivoe ovakvih aktivnosti.
Do neba
12:10HBO 2
Do neba
Kil Bil
20:30Cinemax 2
Kil Bil
Maratonci trče počasni krug
21:19Pink Film
Maratonci trče...
Međuzvezdani
22:55Cinemax
Međuzvezdani
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Izleti i vikend ture

Izleti i vikend ture

Upoznajte Srbiju
Posetite Evropu
Uživajte u vikendu
Letovanje

Letovanje

Najveći izbor aranžmana
Hoteli i privatan smeštaj
Najpovoljnije letovanje
Kružne ture

Kružne ture

Znameniti gradovi
Nezaboravni pejzaži
Od mita do stvarnosti
Uskrs

Uskrs

Ponuda najlepših putovanja
Preporučujemo za praznike