Australija

Upit za sve partnere

Australija (1)

   Sa svojim prostranim plažama, živahnim gradovima i beskrajnim predelima flore i faune Australija je pravi mamac za svakog turistu. Na jednom mestu, ovo najveće svetsko ostrvo, vam nudi zadivljujuće pejzaže pustinjskih dina, tropskih prašuma i planinskih masiva. Australiju takodje odlikuje jedinstvena fauna koju čine - koale, kenguri, posebna vrsta torbara manja od kengura (wallabies), kao i dingo i emu.
   Ipak, najveći utisak ostavlja Uluru ili Ajers Rok, velika peščana stena nezgrapnog izlgeda koja je nastala od peščanih nanosa. Crvena boja ove zaista ogromne stene se menja tokom dana pod dejstvom Sunca.

   Geografija i klima

   Položaj

   Australija, zvanično Državna zajednica Australija, je zemlja u južnoj hemisferi koja obuhvata kopno istoimenog kontinenta, ostrvo Tasmaniju, kao i brojna druga manja ostrva u Indijskom i Pacifičkom okeanu.

   Regioni i okuzi

   Australija se sastoji od šest država – Novog Južnog Velsa, Kvinslenda, Južne Australije, Tasmanije, Viktorije i Zapadne Australije. Dve najznačajnije kontinentalne teritorije su Severna Teritorija i Australijska Prestonička Teritorija.

   Klima

   Najveći deo Australije čine pustinje ili polu-sušne oblasti, 40% kopnene mase je pokriveno peščanim dinama. Samo južni i južnoistočni delovi imaju umerenu klimu i relativno plodno zemljište. Severni delovi imaju tropsku klimu i njima dominiraju pašnjaci, prašume i delom pustinja.

   Razumevanje

   Kultura

   Australijska kultura je plod specifičnog geografskog položaja samog Australijskog kontinenta i kulture australijskih starosedelaca Aboridžina i Ostrvljana Toresovog moreuza, praćene multi-etničkim uticajima koje je donela kolonizacija ovog kontinenta od strane Velike Britanije.

   Jezik

   Engleski je de facto nacionalni jezik iako nije kao takav i formalno priznat. Australijski engleski odlikuje se sopstvenim akcentom i leksikom. Gramatika i pravopis su slični Britanskom engleskom sa odredjenim izuzecima.

   Religija

   Hrišćanstvo je dominantna religija. Odredjen broj stanovnika se deklariše kao ireligiozni. Postoje i manje grupe Islamista i Budista.

   Turističke atrakcije

   Muzeji

   - Powerhouse museum je deo Muzeja primenjene umetnosti i nauke u Sidneju. Sadrži izvanrednu tehnološku izložbu.
   - Melbourne museum, nalazi se usred Karltonovih vrtova i pruža uvid u prirodno i kulturno bogatstvo Viktorije. Naglasak je na edukaciji i interakciji, a najveće atrakcije predstavljaju Bunjilaka - centar Aboridžina, kao i izložba posvećena najpoznatijem australijskom trkačkom konju (Phar Lap) i izložba posvećena TV Seriji „Komšije” („Neighbours”), inače snimanoj u Melburnu.

   Dvorci i palate

   Qeens Wharf Tower, 40.3 metra visoki toranj odakle se pruža predivan pogled na grad. Do vrha vam tačno treba 180 koraka.
   National Carillon – nalazi se na ostrvu Aspen. Ova 50 metara visoka gradjevina predstavlja poklon Britanije Kanberi, za njenu 50-to godišnjicu, 1963.godine. Ova kula ima 55 zvona od bronze, od kojih svako teži 6-7 tona, čineći je jednom od najvećih muzičkih gradjevina na svetu.

   Verski objekti

   - St. Andrew’s Anglican, sa svojim vitražima i kulama bliznakinjama po ugledu na Katedralu u Jorku (Engleska) predstavlja najstariju katedralu u Australiji (1868).
   - Katolička crkva (1844), podignuta je na zemlji koju je donirao Vilijem Dejvis, Irac koji je bio proteran iz Evrope zbog učešća u ustanku 1798.godine. Unutrašnjost ove crkve krase neverovatna tišina, mesingani oltar, prelepi vitraži i raznobojne biste Svetog Patrika, Jovanke Orleanke i Arhangela Mihaila.

   Ostale atrakcije

   - „The Golden Horseshoes Monument” - je mesto gde je 1855.godine, podignut spomenik u znak sećanja na prve izbore ikada održane u Viktoriji. Tada je predsednički kandidat Donald Kameron,tačnije njegov konj na kome je predvodio povorku svojih pristalica baš na ovom mestu potkovan zlatnim potkovicama. Kasnije je Donald Kameron i pobedio na izborima.
   - Zgarda Sidnejske Opere – za koju je poznati arhitekta Luis Kan rekao: „Sunce nije znalo koliko je njegova svetlost lepa sve dok se nije reflektovala od ovu zgradu“. Idejni tvorac ovog objekta je danski arhitekta Jern Ucon, koji je 1956.godine pobedio na konkursu za novu zgradu opere u Sidneju.
   - Prva železnička stanica u Melburnu, „Flinder Street Station”, sagradjena je 1854.godine. Dva radnika železnice su pobedila na konkursu za dizajn prve železničke stanice. To nam može poslužiti kao objašnjenje zašto je prilikom izgradnje same stanice poseban akcenat stavljen na prostorije za same radnike,doduše danas poprilično zapuštene. Na svom vrhuncu, zgrada je sadržala i koncerntu halu, biblioteku, jasle, sale za sastanke, pa čak i kuglanu. Protežući se duž reke Jare, ova zgrada predstavlja najveću znamenitost Viktorije. Svakog dana u nedelji, približno 100 000 ljudi prodje kroz ovu stanicu.

   Kulinarski specijaliteti

   Hrana

   „Vegemite” - slana pasta braon boje na bazi kvasca koja najčešće služi kao namaz za tost. Predstavlja deo tradicionalnog doručka u Australiji.
   Tim-Tam - čokoladni biskvit.
   Lamington - ime dobio po Lordu Lamingtonu, Guverneru Kvinslenda od 1896-1901.godine, je biskvit torta sa glazurom od čokolade, posutom mrvicama kokosovog oraha.

   Piće

   Pivo predstavlja jedan od stubova australijske kulture kada su u pitanju tradicionalna pića. „Fosters” - jedno od najpoznatijih piva van Australije nije toliko popularno i konzumirano od strane samih Australijanaca. Piva su isključivo regionalana i svaka država ima svoje sopstvene brendove.
   Australija proizvodi i kvalitetno vino (i crveno i belo) koje se za zaista male pare može pazariti.

   Šta raditi i gde izaći

   - Kraljevski Zoološki vrt u Melburnu otvoren pre tačno 140 godina predstvalja najstariji zoološki vrt u Australiji i jedan je od najstarijih u svetu. Smešten u prostornim i živopisnim baštama, uredjen je tako da odaje utisak prirodnih staništa svih 320 i više vrsta koje su u njemu smeštene. Staza će vas voditi pored velikih kaveza za ptice, parka sa lavovima, staklenika sa leptirima i prašume sa gorilama. Pažnju će vam sigurno odvući i akvarijum sa kljunarima,zatim foke, tigrovi, gmizavci i još mnoge druge životinje.
   - Počnite vaš obilazak Rt-a Bajron, od svetionika nazvanog po Džejmsu Kuku. Nedaleko od svetionika proteže se kišna šuma gde imate priliku da vidite divlje koze, australijske ćurke (bush turkeys) i već pomenutu vrstu torbara (wallabies).
   - Posetite Akvarijum Zapadne Australije, ukoliko želite da vidite veličnastveni morski svet. Oko 98 metara dugog podvodnog tunela, nalazi se ogromno vodeno prsotranstvo prošarano ogromnim kornjačama, ražama, ribama i ajkulama koje se gotovo nečujno kreću oko vas. Ovaj morski svet čine još i: intrigantni morski zmajevi, meduze, brojne otrovne ribe i morske zmije. Foke imaju posebnu tačku. Oni najodvažniji se čak mogu okušati u ronjenju sa ajkulama.
   - Jedno od najboljih mesta da se vidi prirodna fauna Australije je Healesville Sanctuary, park sa divljim životinjama, smešten u prirodnom zelenilu. Kuću kljunara nikako ne smete propustiti. Tu ćete imati priliku da videte ova stidljiva podvodna stvorenja,a možete takodje videti i koale, kengure i Tasmanijske djavole. Prave zvezvde ovog parka ipak predstavljaju njegove ptice grabljivice.
   Upit za sve partnere
   Detaljno pretraživanje
   Hit ponude
   Metropole

   Metropole

   Svetske metropole
   Turističke atrakcije
   Nezaboravna putovanja
   First minute

   First minute

   Popusti za rane uplate
   Najbolje ponude
   Top destinacije
   Kružne ture

   Kružne ture

   Znameniti gradovi
   Nezaboravni pejzaži
   Od mita do stvarnosti
   Letovanje

   Letovanje

   Najveći izbor aranžmana
   Hoteli i privatan smeštaj
   Najpovoljnije letovanje