Buenos Aires - Argentina

Buenos Aires (0), Argentina (0)
Buenos Aires, Argentina - avio karte, aranžmani 2020, hoteli

Buenos Ajres, kosmopolitska metropola, u kojoj ćete naći i raskošne stambene blokove i siromašne oblasti - ali sve to je deo njegovog šarma. To je elegantan, jedinstven grad sa vrlo malo nesavršenosti.
Obiđite neke od starih prodavnica u San Telmu ili posetite spektakularni vašar koji se održava svake nedelje. Možete da naučite da igrate tango ili da uživate u nekoj od fudbalskih utakmica, svetski poznatih klubova, River Plata i Boka juniorsa. Posetite ovaj izuzetni grad i shvatićete zašto se veliki broj ljudi zaljubio u njega, toliko da su neki čak odlučili da tu i ostanu.

Geografija i klima

Položaj

Buenos Ajres se nalazi na zapadnoj obali estuara Rio de la Plate, na jugoistočnoj obali Južne Amerike.

Regioni i okruzi

Grad je podeljen na 48 barija (distrikata), u administrativne svrhe.

Klima

U Buenos Ajresu vlada vlažna subtropska klima, sa četiri jasno podeljena godišnja doba i prosečnom godišnjom temperaturom od 17.7 °C.

Razumevanje

Kultura

S obzirom da je pod velikim uticajem evropske kulture, Buenos Ajres se ponekad naziva ’’južnoameričkim Parizom’’. Ovaj grad ima najveću zakonitu umetničku industriju u Latinskoj Americi, sa velikim brojem pozorišta i produkcija.

Jezik

Zvanični jezik je španski.

Religija

Većinu stanovništva čine rimokatolici.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Muzej latinoameričke umetnosti u Buenos Ajresu (MALBA) je moderna građevina podignuta kako bi se u njoj držala Konstantinijeva zbirka latinoameričkih umetničkih dela. Radovi mnogih argentinskih umetnika, poput Ksula Solara, Benita Kinkele Martina i Antonija Bernija se nalaze u muzeju. Ovde su i brazilski i urugvajski radovi, kao i čuveni autoportret meksičke umetnice Fride Kalo. U galeriji takođe postoji i prostor za privremene izložbe, balkon sa skulpturama, prodavnica poklona, biblioteka i kafe.
- Muzej Evita (Museo Evita) je otvoren na dan 50-godišnjice od smrti Eve Peron (26. jula 2002.). Muzej Evita pripoveda o njenoj životnoj priči. Izloženo je mnoštvo ličnih predmeta, haljina, fotografija i sveobuhvatnih audio-vizuelnih prezentacija. Iako je već bila čuvena radijska i pozorišna glumica, Eva Duarte je postala jedna od najcenjenijih ličnosti argentinske istorije svojom udajom za pukovnika Huana Dominga Perona (koji je 1946. izabran za predsednika). Život joj je naglo okončan 1952. godine, kada je umrla od raka, u 33. godini.

Dvorci i palate

- Palata Barolo (Palacio Barolo): Italijanski magnat u proizvodnji pamuka Luis Barolo je 1919. godine zadužio arhitektu Marija Palantija za izgradnju građevine koja će odati počast Danteovoj ’’Božanstvenoj komediji’’. Ova izvanredna neogotička palata visoka je 100 m i ima 22 sprata, što simboliše 100 Danteovih pesama, svaka od po 22 stiha. Spratovi donjeg nivoa (’’Pakao’’) ukrašeni su šarama nalik vatri. Sledećih 14 spratova, koji danas čine kancelarijski prostor, predstavljaju ’’Čistilište’’, dok najviši spratovi i toranj predstavljaju ’’Raj’’ i pružaju spektakularni pogled na grad.
- Palata Kongresa (Palacio del Congreso), na čijem se vrhu nalazi zelena kupola, koštala je dvostruko više nego što je iznosio predviđen budžet za njenu izgradnju i predstavljala je presedan u savremenim javnim graditeljskim projektima Argentine. Projektovana je prema Capitol Buildingu u Vašingtonu a završena je 1906. godine.

Verski objekti

Blok prosvetljenja (Manzana de las Luces) je nekada bilo mesto okupljanja najvećih argentinskih intelektualaca. U kompleks, koji je povezan sa okolnim građevinama nizom podzemnih tunela, spada univerzitet kao i crkva Iglesia de San Ignacio, najstariju crkvu Buenos Ajresa.

Ostale atrakcije

- Japanski vrt (Jardín Japonés) u parku Palermo jedna je od najprijatnijih lokacija na otvorenom prostoru u Buenos Ajresu i predstavlja savršeni “protivotrov” za gradsku buku. Podignut je 1967. godine kao poklon japanskog cara.
- Park Lezama (Parque Lezama) se nekada smatrao mestom na kome je 1536. godine osnovan Buenos Ajres, ali su arheolozi nedavno opovrgli tu hipotezu. Današnji park služi kao sastajalište staroj gospodi koja igra šah i zaljubljenim tinejdžerima. Ne propustite da posetite izuzetnu rusku pravoslavnu crkvu (Iglesia Ortodoxa Rusa) na severnoj strani parka.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

- Probajte asado (govedinu na roštilju) u nekoj od parilja (restorani specijalizovani za pečenje mesa).
- Jedna od tipičnih vrsta argentinskog keksa je neverovatni alfahor, koji se sastoji od dva okrugla biskvita spojena slatkom smesom, (uglavnom je u pitanju ’’dulce de leche’’, koji je sličan karameli), a prekriveni su čokoladom, merengom ili nekom sličnom slatkom smesom.

Šta raditi i gde izaći

- Još od vremena kad su ga izmislili engleski stočari, polo je zauzimao posebno mesto u argentinskoj kulturi. Popularan je i među višim društvenim klasama. Posetite utakmicu, organizuju se tokom čitave godine. Klub Herlingem je najčuveniji, a mnogi klubovi, kao što je La Manea Polo, organizuju časove i kurseve.
- Najbolji način da pobegnete iz haosa Buenos Ajresa jeste da se ukrcate na vazdušni balon i poletite iznad grada. Krećete se iz Kapilje del Senjor, 80 km izvan grada. Najbolje vreme za jednočasovni let je veče, tik pre zalaska sunca.
- Jahanje konja je velika argentinska strast. Posetite neke od prelepih estansija (posedstvo slično ranču) nedaleko od grada, gde se organizuju jahački izleti. El Ombu de Areko je dovoljno blizu da se može obići za jedan dan, a Dos Talas, jedan od najstarijih argentinskih rančeva, nudi vam jahanje oko predivnog jezera za vreme zalaska sunca.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Kružne ture

Kružne ture

Znameniti gradovi
Nezaboravni pejzaži
Od mita do stvarnosti
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude
First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije
Izleti i vikend ture

Izleti i vikend ture

Upoznajte Srbiju
Posetite Evropu
Uživajte u vikendu