Argentina

Upit za sve partnere

Argentina (0)

    Sa svojim snežnim vrhovima, prostranim vlažnim ravnicama i vinskim regionima - Argentina, zemlja puna duha, nudi vam mogućnosti za avanture bez granica.
    Sale za tango, gužve u Buenos Ajresu i veseli stanovnici glavnog grada predstavljaju početnu tačku za mnoga turistička istraživanja Južne Amerike. Ovaj moderni grad „puca“ od energije, ulice su mu obrubljene prometnim pariljama (gril-restoranima) i raznobojnim retkim umetninama, dok se skladni tonovi veštih muzičara slivaju kako iz uličnih kutova tako i noćnih lokala.

    Geografija i klima


    Položaj

    Argentina je velika, izdužena zemlja u južnom delu Južne Amerike, čije su susedne zemlje Bolivija, Brazil i Paragvaj, na severu, Urugvaj na severoistoku i Čile na zapadu. Svojim istočnim delom Argentina obuhvata dugačku obalu Južnoatlantskog okeana.

    Regioni i okruzi

    Argentina se sastoji iz 23 provincije i jednog autonomnog grada (Buenos Ajresa). Grad i provincije poseduju sopstvena uređenja ali i provincijama i gradom upravlja jedan federalni sistem.

    Klima

    Klima, uglavnom umerena, varira od subtropske na severu do subpolarne na dalekom jugu. Sever karakterišu veoma vrela leta sa olujama i svežim zimama. U južnim regionima leta su topla a zime hladne, uz velike količine snega, naročito u planinskim zonama. Na većim visinama na svim geografskim širinama klima je svežija.

    Razumevanje

    Kultura

    Kultura Argentine je raznolika budući da zemlja predstavlja mešavinu etničkih grupa. Na savremenu argentinsku kulturu mnogo je uticala migracija iz Evrope, iako ima i manjih uticaja iz afričke kulture i kulture američkih Indijanaca, naročito na polju muzike i umetnosti. U Buenos Ajresu, glavnom gradu argentinske kulture, u mnogome se primećuje uticaj naroda evropskog porekla.

    Jezik

    Zvanični jezik je španski, koji Argentinci obično nazivaju ’’kasteljano’’ (kastiljski).

    Religija

    Ustav garantuje slobodu veroispovesti ali isto tako i zahteva od vlade da finansijski podržava rimokatoličanstvo. Velika većina argentinske populacije se sastoji od hrišćana. Argentinski hrišćani su uglavnom rimokatolici.

    Turističke atrakcije

    Muzeji

    - U Gradskom muzeju (Rio Grande) održavaju se impresivne izložbe na kojima se mogu videti razne stvari, od starih kuća do vojne opreme, od predmeta iz sfere poštanske komunikacije do kartografije.
    - Museo Histórico del Norte, koji se nalazi na trgu u kabildu, poseduje kolekciju stvari među kojima ima i keramike iz pretkolumbijske ere, religioznih slika i skulptura iz kolonijalne ere. Beskrajni nizovi portreta vladara Salte se takođe nalaze u muzeju.

    Dvorci i palate

    - Ispred trga San Martin (La Plata) nalazi se kitnjasta Palata legislature, urađena u stilu nemačke renesanse. Pogledajte francuski prolaz Dardo Rocha nedaleko odatle koji je nekada bio glavna železnička stanica La Plate, a sada je glavni kulturni centar grada u kome se nalaze četiri muzeja.
    - U blizini se takođe nalazi i Kasa de Gobijerno, urađena u stilu flamanske renesanse, u kojoj obitavaju guverner provincije i njegova svita.

    Verski objekti

    - U Catedral Basílica de Nuestra Señora u Katamarki, koja potiče iz 1859., čuva se Virgen del Valle, sveta devica koja je zaštitnica Katamarke i jedan od najobožavanijih verskih likova severne Argentine. U katedrali se nalaze i veoma složeno izrezbareni oltar Sv. Josifa, kitnjasta barokna propovedaonica, kao i izložba slika sa motivom Device Marije. Katedrala gleda na Plaza 25 de Mayo, prelepi trg ispunjen krepkim, araukarijama, limunovim i palminim drvećem.

    Ostale atrakcije

    Apartman u ulazu Rios 480 koji je dizajnirao Alehandro Bustiljo predstavlja mesto gde su Ernesto Gevara Linč i Selija de la Serna živeli 1928. nakon rođenja svog sina, Ernesta Gevare de la Serna, poznatog kao ’’Če’’. Prema biografu Džonu Andersonu, krsni list mladog Ernesta je falsifikovan (rođen je mesec dana pre zvaničnog datuma, 14. juna), ali ovo zasigurno jeste bio Čeov prvi dom, iako je u njemu boravio kratko.

    Kulinarski specijaliteti

    Hrana

    Pored mnogih vrsta paste, kobasica i dezerta koji su zajednički za čitavu kontinentalnu Evropu, Argentinci uživaju i u širokom dijapazonu starosedelačkih i kriolskih jela, u koja spadaju empanade (punjeno testo), lokro (mešavina kukuruza, pasulja, mesa, slanine, luka i tikvice), humitas i jerba mate, nekada glavna starosedelačka indijanska jela, od kojih se lokro smatra nacionalnim argentinskim jelom. Među ostala popularna jela spadaju horico, fakturas i dulse de leće. Argentinski roštilj, asado, kao i pariljada, obuhvata razne vrste mesa, između ostalog i horico, gušteraču, drobnicu i morsilju (krvavicu).

    Piće

    Jerba mate je tradicionalno argentinsko biljno piće koje se priprema u izdubljenoj tikvi. Ta tikva kruži od gosta do gosta na društvenim okupljanjima i iz nje se pije na metalnu slamku.
    Argentina je još i poznata po svojim izuzetnim vrstama vina.

    Šta raditi i gde izaći

    - Spustite se niz istočne padine Anda. Najbolje vreme za posetu jeste period od maja do septembra. Barilohe je najznačajnija skijaška destinacija, dok namenski sagrađeni Las Lenjas takođe brzo dobija na popularnosti; ova udaljena skijaška lokacija, blizu Malargujea, ima dobro opremljeno selo u blizini, kao i pristup strminama svetskog kvaliteta, za naprednije skijaše.
    - Sa svojim ledenim jezerima, planinama koje izranjaju i gustim šumama, argentinski Jezerski distrikt zasigurno predstavlja jednu od najvećih prirodnih lepota ove zemlje, kao i idealnu destinaciju i za one koji žele beg u divljinu, kao i za one koji su željni aktivnosti koje dižu nivo adrenalina. Nastavite dalje ka nacionalnom parku u Laninu, kojim dominira neaktivni, snegom pokriveni laninski vulkan.
    - Kolonijalna Salta je začinjena kolonijalnom arhitekturom. Zastanite kod obližnjih ruševina iz perioda pre Inka, u Santa Rosi de Tastilu, pre nego što započnete putovanje kroz zadivljujući crveni kanjon Kebrade de Humahuake, u kome su raštrkane zelene oaze.Vožnje kolima koje vuku konji usred jalovih, crveno obojenih planina oko Salte jeste popularan način da se obiđu pejzaži karakteristični za ovu oblast.
    - Otputujte do ’’kraja Zemlje’’, u Ognjenu zemlju, prolaz do Antarktika. Istražite morski i ptičji svet tesnaca Bigl vozeći se čamcem i lutajte kroz Ušuaju, najjužniji grad na svetu.
    Upit za sve partnere
    Detaljno pretraživanje
    Hit ponude
    First minute

    First minute

    Popusti za rane uplate
    Najbolje ponude
    Top destinacije
    Izleti i vikend ture

    Izleti i vikend ture

    Upoznajte Srbiju
    Posetite Evropu
    Uživajte u vikendu
    Letovanje

    Letovanje

    Najveći izbor aranžmana
    Hoteli i privatan smeštaj
    Najpovoljnije letovanje
    Specijalne ponude

    Specijalne ponude

    Saznajte prvi
    Promotivne akcije
    Najpovoljnije ponude