Andora

    Zabačena u istočnim Pirinejima, malena Kneževina Andora je zemlja uskih dolina i planinskih predela. Andorina lepa sela i zaseoci - gotovo načičkani duž glavnog puta koji prolazi zemljom - bogati su crkvama izgradjenim u Romanskom stilu i kućama izgradjenim u lokalnom stilu. Nekoliko crkava i kuca pronadjenih daleko od glavnog puta su sta vise netaknuti.
    Obilne snežne padavine i Andorin talasasti komad Pirineja cini izuzetne uslove za skijanje; za one koji vole zimske sportove ce ovo biti prava poslastica. Tokom blažeg zimskog perioda, Andora takodje nudi vrhunske uslove za planinarenje, zbog izuzento dinamične konfiguracije terena gde obiluje veliki broj visoravni i dolina.

    Geografija i klima

    Položaj

    Andora, zvanično Kneževina Andora, takodje zvana Kneževina Doline, je mala zemlja bez izlaza na more, u jugozapadnoj Evropi, smeštena u istočnim Pirinejima i granici se sa Španijom i Francuskom.

    Regioni i okruzi

    Andora se sastoji od sedam parohija: Andora la Velja, Kaniljo, Enkamp, Eskaldes - Endorganj, La Masana, Ordino, Sent Djulija de Lorija.

    Klima

    Andora ima alpsku klimu i kontinentalnu klimu. Veca nadmorska visina na kojoj se ova drzava nalazi znaci da ima u proseku,vise snega zimi, nizu vlaznost, i malo hladnija leta. Ima, u proseku, trista suncanih dana godisnje.

    Razumevanje

    Kultura

    Andora je dom narodnih plesova kao sto su kontrapas i maratksa, koji jos uvek opstaju posebno u Sent Djulija de Loriji. Andorina narodna muzika ima slicnosti sa muzikom njenih suseda, ali posebno upecatljiv je katalonski uticaj, koji se i ogleda u prisustvu plesova kao sto je sardana.

    Jezik

    Sluzbeni jezik je Katalonski.

    Religija

    Stanovništvo Andore je pretežno Rimokatoličko. Njihov svetac zaštitnik je Devica od Meritksela. Iako nije zvanična državna religija, Ustav priznaje posebni odnos sa katoličkom crkvom, shodno tome nudeći neke posebne privilegije toj grupi vernika. Muslimanska zajednica je pre svega sastavljena od severnih africkih imigranata. Druge hriscanjske veroispovesti ukljucujuci Anglikansku crkvu, Crkvu ujedinjenja, Nova apostolsku crkvu, Crkva Isusa Hrista, Jehovine svedoke. Postoji i mala zajednica hindusa i bahaja.

    Turističke atrakcije

    Verski objekti

    - Posetiti grad Enkamp, smesten izmedju glavnog rada (Andore la Velje) i granice sa Francuskom, zbog srednjovekovnih crkava i kuća od kamena.

    Ostale atrakcije

    - Istražite Andora la Velju. Ležeći na medji dva rečna sliva glavni grad Andore obuhvata znamenitosti poput ocuvane crkve iz 12. veka kao i kuće Kuce de la Valj, ranijeg sedista vlade.
    - Posetite planinsko selo El Serat koje nalazi na nadmorskoj visini od 1 540 metara odakle mozete uzivati u predivnom pogledu.
    - Relaksirajte se u banjskom gradu Eskaldes-Erdoganj.
    - Nemojte propustiti ni Madrijsku dolinu - UNESKO svetsku kulturnu bastinu.

    Šta raditi i gde izaći

    - Šoping - uzimajuci u obzir da je u pitanju poreski raj iskoristite i do 30% nize cene robe i usluga.
    - Iskoristite izvanrednu konfiguraciju terena i setajte do mile volje. Lakse setnje ukljucuju put ka Ordinu u parohiji la Kortinadi, i put Pardines u Enkampu.
    - Skijajte u jednom od Andorinih mnogih odmaralista, kakav je Soldeu. Drugi popularni ski centri su Pas de la Kasa- na granici sa Francuskom, Ordino-Arkalis i Arinsal-Pal,svi smesteni severno od Andore la Velje.
    - Okušajte se u kros - kantri skijanju odmaralistu La Rabasa.
    Upit za sve partnere
    Detaljno pretraživanje
    Hit ponude
    First minute

    First minute

    Popusti za rane uplate
    Najbolje ponude
    Top destinacije
    Specijalne ponude

    Specijalne ponude

    Saznajte prvi
    Promotivne akcije
    Najpovoljnije ponude
    Izleti i vikend ture

    Izleti i vikend ture

    Upoznajte Srbiju
    Posetite Evropu
    Uživajte u vikendu
    Metropole

    Metropole

    Svetske metropole
    Turističke atrakcije
    Nezaboravna putovanja