Albanija

Upit za sve partnere

Albanija (0)

    Fascinantni gradovi iz Otomanskog perioda prepuni istorije, izvanredni planinski pejzaži i šarmantna sela daju i previše razloga posetiocima da posete ovu raznoliku zemlju. Oni koji vole pešačenje biće očarani Tomori masivom (Albanski Alpi), dok oni koji uživaju u biciklizmu će pronaći mrežu drevnih puteva kojima je zemlja ispresecana. Ljubitelji arheologije mogu da provedu sate na nalazištima poput Butrinta i Bilisa, zaljubljenici u istoriju će imati da vide pregršt zamkova, tvrdjava iz perioda Otmanskog carstva i muzejskih gradova kao što su Berati i Djirokastra, dok ljubitelji umetnosti treba da posete malo poznate srednjovekovne crkve sa svojim prelepim freskama kao i kolekcije ikona u Tirani, Korči i Berati.

    Geografija i klima

    Položaj

    Albanija, zvanično Republika Albanija je zemlja u jugoistočnoj Evropi, na Balkanu. Graniči se sa Crnom Gorom na severozapadu, Srbijom na Severoistoku, Makedonijom na istoku i Grčkom na jugu i jugoistoku.

    Regioni i okruzi

    Albanija je podeljena 12 administrativnih regiona. Oni su dalje podeljeni na 36 regiona, ovi na 373 opštine.

    Klima

    Albaniju odlikuje Mediteranska klima u obalnom predelu, dok u unutršnjosti teritorije preovladava Mediteransko – kontinentalna klima.

    Razumevanje

    Kultura

    Albanski folklor je bogat, živopisan i raznolik. Izuzetno bogato kulturno nasledje se prenosi sa generacje na generaciju i nastavlha da se obogaćuje čak i danas.

    Jezik

    Zvanični jezik je Albanski.

    Religija

    : Većinski deo stanovništva čine Muslimani, manjinu Hrišćani.

    Turističke atrakcije

    Muzeji

    - Nacionalni muzej istorije sadrži predivan socijal-realistički mozaik na kome su prikazani Albanci kako ponosno marširaju kroz istoriju, samo što sada nedostaje komunistička zvedzda na zastavi. Muzej takodje sadrži raznorazne arheološke artefakte od kojih neki datiraju i 100 000 godina pre Hrista. Postavka koja se odnosi na patizansko-komunistčki period je takodje zadržana ali se sada završava velikom izložbom u sećanje na žrtve režima Envera Hodže.
    - Arheološki muzej sadrži predivnu kolekciju artefakata iz perioda stare Grčke i Rima. Kolekcija uključuje rimske nadgrobne spomenike i sarkofage. Sastavni deo kolekcije takodje predstavljaju i biste Venere, boginje ljubavi, koje potiču još iz perioda kada se današnji grad Drač, zvao Epidamnos.

    Dvorci i palate

    Dvorac bivšeg vladara, Kralja Zogua I. Danas zatvoren za javnost, ovaj dvorac koji se gotovo raspada, sa mermernim stepeništem i izrezbarenim planofonom od drveta nalazi se na obližnjem brdu iznad grada zapadno od starog amfiteatra. Zahteva 15-o minuto penjanje.

    Verski objekti

    Crkva Svete Marije. Za vreme komunističkog režima unutrašnjost crkve je dosta uništena (komunisti su veliki broj fresaka prefarbali belom bojom).
    Za orijentaciju u gradu služi velika džamija koja se nalazi u samom centru.

    Ostale atrakcije

    Ruševine grada Butrinta se nalaze 18 kilometara južno od Sarande i prava su dragocenost ukoliko ste ljubitelj antičkog sveta. Ostaci pripadaju različitim istorijskim epohama koje obuhvatajuperiod od oko 2500 godina. Pesnik Vergilije je tvrdio da su Trojanci izgradili Butrint ali nikakvi arheloški dokazi o tome ne postoje.

    Kulinarski specijaliteti

    Hrana

    Albanska kuhinja je nastala pod uticajem Turske, Grčke i Italijanske. Svaki region u Albaniji i na Kosovu ima svoja sopstvena jela po kojima je čuven. Albanska kuhinja se odlikuje različitim mediteranskim biljem poput origana, crnog bibera, nane, bosiljka, ruzmarina. Maslinovo ulje i puter su takodje dosta korišćeni u pripremanju jela. Tradicionalna jela često uključuju povrće i jogurt ili surutku. Burek se takodje pravi dosta često i na različite načine. Jedna od varijanti uključuje spanać i feta sir.

    Piće

    Od alkoholnih pića to je rakija prvenstveno. Takodje, dosta se konzumira i turska kafa, koja se sprema na tradicionalan balkanski način.

    Šta raditi i gde izaći

    - Idealna destinacija za ljubitelje ptica su močvare Karavastaje, mesto uzgoja Dalmatinskong pelikana, ili Kune-Vaini koji predstavlja dom čaplje, kašikara i orla.
    - Vozite bicikl kroz Gramož (planinski masiv) od Korče do Permetija.
    - Pešačite po predivnim Albanskim planinama. Dva predela sa najboljom infrastrukturom (smeštaj, vodiči i slično) su Albanski Alpi na dalekom severu i Tomori masiv na jugositoku.
    - Okušajte se u raftingu kroz spektakularni kanjon reke Osumi.
    - Uponzajte se komunističkim nasledjem, koje uključuje murale i biste u centru grada, kuću Envera Hodže i „Piramidu“, koja predstavlja njegov mauzolej. Nakon toga, uzmite autobus ili taksi do Partizanskog groblja, koje krasi statua Majke Albanije. Ovo groblje se nalazi na vrhu brda, sa druge strane puta i predstavlja mesto gde je sahranjeno oko 900 partizana koji su poginuli u Drugom svetskom ratu. Pogled na grad i okolne planine odatle je izvanredan.
    Upit za sve partnere
    Detaljno pretraživanje
    Hit ponude
    Letovanje

    Letovanje

    Najveći izbor aranžmana
    Hoteli i privatan smeštaj
    Najpovoljnije letovanje
    Izleti i vikend ture

    Izleti i vikend ture

    Upoznajte Srbiju
    Posetite Evropu
    Uživajte u vikendu
    Metropole

    Metropole

    Svetske metropole
    Turističke atrakcije
    Nezaboravna putovanja
    Specijalne ponude

    Specijalne ponude

    Saznajte prvi
    Promotivne akcije
    Najpovoljnije ponude