Bodrum - Turska

Bodrum (7), Turska (427)
Bodrum, Turska - leto 2017, hoteli, avionom, aranžmani, turističke agencije, ponude

Hotel Armonia Holiday Village and Spa
Položaj: Udaljen oko 5 km od Turgutreisa i 25 km od centra Bodruma, ovaj hotel se nalazi na prostranoj peščanoj plaži i ima divan pogled na grčko ostrvo Kos. Plaža ima plavu zastavicu i poznata je kao...
Hotel Bodrum Bay Resort
Nalazi se u zalivu Bardakči, 1.5 km od centra Bodruma, 35 km od aerodroma. Izgradjen je 1987. godine, renoviran 2014. godine. Zauzima površinu od 57.000 m². Sastoji se od 6-spratne glavne zgrade i...
Hotel Hilton Bodrum Turkbuku Resort
Hotel je udaljen 45 km od aerodroma i 22 km od centra Bodruma. Izgradjen je 2004. godine, renoviran 2011. godine. Zauzima površinu od 400.000 m². - Plaža: Sopstvena, peščano-šljunkovita plaža....
Hotel Rixos Premium
Hotel je udaljen 25 km od aerodroma, 10 km od centra Bodruma i 2 km od zaliva Torba. Izgradjen je 2003. godine, renoviran 2010. godine. Zauzima površinu od 187.000 m². - Plaža: Sopstvena, peščana...
Hotel Samara
Nalazi se u zalivu Torba, 8 km od centra Bodruma i 27 km od aerodroma. Zauzima površinu od 70.000 m². - Plaža: Poseduje sopstvenu peščanu plažu, jednu od najboljih u Bodrumu. Ležaljke, suncobrani i...
Hotel Samara
Položaj: Jedan od najlepših hotela u Bodrumu. Nalazi se u zalivu Torba, 8 km od centra Bodruma, na privatnoj peščanoj plaži, jednoj od najboljih u Bodrumu. - Sadržaj: Hotel ima veliki vrt, prepun...
Hotel Vogue
Nalazi se na privatnoj plaži u zalivu Torba, na čak 200.000 m² površine, 8 km od centra Bodruma, 29 km od aerodroma. - Plaža: Plaža je peščana, duga 500 metara. Osim peščanog dela ima dve platforme za...
1 - 7 od 7 rezultata
Bodrum je očaravajuće turističko mesto, koje svojim usklađenim suprotnostima zadovoljava svačije potrebe. Svi posetioci mogu uživati u lepoti Starog grada, čiji svaki deo ostavlja bez daha, dok se oni imućniji mogu baviti različitim aktivnostima u odvojenom delu za rekreaciju i igru. Bodrum se nalazi na poluostrvu Bodrum, koje zapljuskuju talasi Egejskog mora. Ovo poluostrvo se sastoji od velikog broja gradova i sela, pri čemu je Bodrum najrazvijeniji trgovinski grad. Danas popularno tursko letovalište je do 1960. god bio ribarski grad, koji je uspeo da okupi, zatim i zadrži turske umetnike različitih profila i zaintrigirao ih da stvaraju dela o njemu.

Geografija i klima

Položaj

Bodrum je luka u provinciji Mugla smeštena u jugozapadnom Egejskom regionu Turske. Nalazi se na južnoj obali poluostrva Bodrum, na ulazu u zaliv Gokova.

Klima

Bodrum ima mediteransku klimu sa toplim i vlažnim letima, blagim i pretežno sunčanim zimama. Prosečna temperatura zimi je 15 °C, a leti 34 °C. Najtopliji meseci su jul i avgust.

Razumevanje

Jezik

Zvanični jezik je turski.

Turističke atrakcije


Muzeji

Dvorac Svetog Petra, koji je nekada korišćen za skladištenje nalaza podvodnih arheoloških misija, danas je Bodrumski muzej podvodne arheologije. To je najznačajniji muzej ove vrste u svetu - pravi primer održavanja drevnih eksponata. Ovi izuzetni predmeti su izloženi pod dobrim osvetljenjem na veoma zanimljiv način. Njihovo životno nadahnuće potpomažu informacioni paneli, mape, modeli, crteži, murali i diorame. . To je jedan od najbolje očuvanih srednjovekovnih istorijskih spomenika u svetu, projektovan po savremenim dostignućima. Njegovu izgradnju je nadgledao nemački arhitekta Heinrich Schlegelholt.

Ostale atrakcije


- Mauzolej u Halikarnasu: Iako je veći deo grobnice Mauzoleja odavno nestao, ipak vredi posetiti ono što je ostalo. Vredi obići prelepe bašte, iskopine i pasaž ukrašen kopijom poznatog friza delimično preuzetog sa zidina tvrđave; originalni friz je u Britanskom muzeju u Londonu. Nedavno su otkrivena četiri originalna dela. Mnogi modeli, crteži i dokumenti ukazuju na razlog svrstavanja ove grobnice u Plinijevu listu čuda. Među eksponatima su i model Halikarnasa u vreme kralja Mauzoleja, kao i model Mauzoleja i njegove okoline.
- Unutar dvorca Svetog Petra se nalazi Francuski Toranj gde leže ostaci jedne velike i moćne žene. Iako se smatra da oni pripadaju kraljici Adi (Karijskoj princezi, koja je umrla sa 29 godina, u periodu između 360. i 325. god p.n.e i čiji su grob otkrili turski arheolozi 1989. god), za to ne postoji konkretan dokaz. Međutim, njen identitet ne umanjuje vrednost pronalaska, imajući u vidu da je sahranjena sa zlatnom krunom, ogrlicom, narukvicama, prstenjem i izuzetnim zlatnim vencem od lišća mirte.
- Nedavno su obnovljene ruševine brodogradilišta nadomak marine, gde je 1770. godine Rusija sasvim uništila Osmansku flotu. Brodogradilište je utvrđeno za odbranu od pirata, a obnova tornja je završena 1829. godine. Sa jedne strane, brodogradilište predstavlja igralište za decu, a sa druge nezaboravan pogled sa vrha gde je smešteno nekoliko starih nadgrobnih spomenika, koji datiraju iz perioda kada je Latinično pismo zamenjeno Arapskim.
- Mindos kapija je stara gradska kapija je sagrađena za vreme vladavine kralja Mauzoleja. Na ovom mestu se desila jedna od najvećih i najkrvavijih bitaka tokom opsade grada pod vođstvom Aleksandra Velikog.
- Bodrum Amfiteatar je još jedna drevna struktura iz perioda vladavine kralja Mauzoleja, čija je gradnja završena do početka Rimskog doba. Ovaj antički teatar je još jedan svedok slavne prošlosti Bodruma, najočuvanija zaostavština starog Halikarnasa.

Šta raditi i gde izaći

- Lepota Bodruma leži u jedinstvu dveju suprotnosti. Istočnu polovinu grada čini duga prelepa plaža, za čije se proširenje i uređivanje uspešno zalažu vlasti. Nadomak plaže su barovi, restorani i noćni klubovi tipični za mediteranska turistička posetilišta.
- U zapadnom delu grada je marina prepuna luksuznim jahtama. Ovde je život miirniji, i ugostiteljstvo se većinom svodi na prodajne objekte, čiji su kupci uglavnom turisti sa brodova koji svraćaju u marinu.
- Postoji mnogo ronilačkih klubova, koji nude svakodnevne ture ronjenja u celom regionu. Takse uključuju potrebnu ronilačku opremu, ručak i grickalice pripremljene na brodu.
- Na izlet brodom možete poći sa bilo koje plaže. U Bodrumskoj Marini se nalaze agencije u kojima se može unapred rezervisati obilazak po vašem izboru. Ovi izleti pružaju mogućnost istraživanja i upoznavanja različitih plaža u okolini Bodruma, i nezaobilazne obale ada do kojih se ne može doći kopnom.
- U Bodrumu možete u potpunosti uživati na turski način tako što ćete se kupati u hamamu, poznatom kao tursko kupatilo. Nalazi se na udaljenosti od nekoliko blokova od luke ka unutrašnjosti, nasuprot autobuske stanice. Prostorije turskog kupatila su odvojene posebno za muški i ženski pol, pri čemu je tretman isti za sve posetioce.
- Do svih plaža Bodruma se može stići dolmušima (minibusevima). Tako je do Tropske kamila plaže potrebno pola sata vožnje od centralne autobuske stanice. Iako je do nje teže doći, ona kao jedina koja svojim kupačima nudi obilazak plaže kamilama svakako zaslužuje vašu pažnju. To je jedna od najvećih plaža gde je more toplije u odnosu na druge.
General Paton
20:03Pink 2
General Paton
Gataka
20:30Cinemax 2
Gataka
Hrabro srce
21:00Pink Movies
Hrabro srce
Roki
22:00RTS 1
Roki
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Kružne ture

Kružne ture

Znameniti gradovi
Nezaboravni pejzaži
Od mita do stvarnosti
Izleti i vikend ture

Izleti i vikend ture

Upoznajte Srbiju
Posetite Evropu
Uživajte u vikendu
Uskrs

Uskrs

Ponuda najlepših putovanja
Preporučujemo za praznike

1. maj

1. maj

Popularne prolećne ture
Atraktivne destinacije
Autobusom ili avionom