Barselona - Španija

Barselona (7), Španija (175)
Barselona, Španija - leto 2017, aranžmani, hoteli, hosteli, kružne ture, avionom

Andaluzija - letovanje za mlade
Barselona, katalonska prestonica, jedan od najlepših i najposećenijih gradova u Evropi. Grad koji ne prestaje da vas iznenađuje, Gaudijeva dela, moderna arhitektura, gotske građevine... Plaža...
Andaluzija i Maroko
Dan 1 (28.09) : - Polazak iz Beograda sa parkinga “OTC Novi Beograd” u 16h. Dnevno-noćna vožnja kroz Hrvatsku i Sloveniju sa usputnim zaustavljanjima radi regulisanja carinskih formalnosti i radi...
Azurna obala - Kosta Brava - Đenova
Polazak sa parkinga Lukoilove pumpe kod TC „Tempo“ u 12, 00 h. Direktna vožnja do Beograda sa usputnim zadržavanjima duž auto puta radi preuzimanja putnika iz drugih gradova. Polazak iz Beograda u 15,...
Barselona, Madrid i Lisabon - letovanje za mlade
Plan i program puta: - Dan 1 (04.08.2017): - Polazak iz Beograda sa parkinga preko puta “OTC Novi Beograd (Buvljak) ” u 16h. Dnevno-noćna vožnja preko Hrvatske i Slovenije sa usputnim zadržavanjima...
Baskija I Portugal - letovanje za mlade
Dan 1 (28.07.2017): - Polazak iz Beograda u 16h sa parkinga iz bloka 42, preko puta OTC „Buvljak“. Nezaboravno putovanje je počelo! Upoznavanje, druženje, muzika, smeh... Noćna vožnja kroz Hrvatsku i...
Francuska - Španija - Italija
1. dan: Beograd - Polazak iz Beograda oko 17:00h sa Lastine autobuske stanice (proveriti 2 dana pre putovanja tačno vreme i mesto polaska autobusa).Noćna vožnja kroz Hrvatsku, Sloveniju i Italiju...
Španija - Ljoret de Mar - Leto 2017.
Španija - Kraljevina Španija smeštena je na jugozapadu Evrope, zauzima veći deo Pirinejskog poluostrva. Njen južni i istočni deo zapljuskuje Sredozemno more, dok severni i severozapadni deo izlazi na...
1 - 7 od 7 rezultata
Barselona je smeštena na ravnici koja se blago uzdiže od mora do šumovitih brda. Smatra se svetskom metropolom i jednom od najprometnijih mediteranskih luka. Restorani, barovi i klubovi su uvek prepuni, kao i poznata letovališta tokom letnjeg perioda. Barselona je veliki inovator na polju umetnosti, arhitekture i stila još od kasnog 19. veka. Ovde možete uživati u lepotama modernizma, savremenim čudima današnjice, u delima umetnika, od Pikasa do Suzane Solano. Barselona je grad u kome je živeo poznati arhitekta Antonio Gaudi i njegova dela godišnje privlače milione turista iz celog sveta.

Geografija i klima

Položaj

Barselona se nalazi u Kataloniji, na sredozemnoj obali, između ušća reka Ljobregat i Besos, na zapadu je okružena planinskim vencem Sera de Koljserola.

Regioni i okruzi

Grad je podeljen na 10 administrativnih distrikata.

Klima

U Barseloni vlada mediteranska klima, sa blagim i vlažnim zimama i toplim i suvim letima. Njene prosečne godišnje temperature iznose oko 20 °C tokom dana i 11 °C tokom noći.

Razumevanje

Kultura

U Barseloni postoje mnoga mesta gde možete uživati u muzici i pozorištu, kao što su: svetski poznato opersko pozorište Gran Teatre del Liceu, potom Teatre Nacional de Catalunya, L'Auditori, Teatre Lliure, kao i koncertna hala Palau de la Música Catalana.

Jezik

Katalonski i španski su zvanični jezici i govore se na širokom području.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Barselona poseduje veliki broj muzeja, koji se bave različitim oblastima i periodima. U Nacionalnom muzeju katalonske umetnosti nalazi se čuvena zbirka romanske umetnosti, dok se Muzej savremene umetnosti Barselone fokusira na špansku i katalonsku umetnost posle 1945. god.
- Fondacija Đoana Miroa, Pikasov muzej i Fondacija Antonija Tapijesa poseduju značajne zbirke ovih svetski poznatih umetnika.
- Nekoliko muzeja pokriva oblasti istorije i arheologije, poput Gradskog istorijskog muzeja, Muzeja katalonske istorije, Katalonskog arheološkog muzeja, Barselonskog pomorskog muzeja i privatnog Egipatskog muzeja.

Dvorci i palate

Dvorac Monžuik (Castell de Montjuïc) se nalazi na jugoistočnim uzvišenjem brda Monžuik i okrenut je prema Sredozemlju. Sadašnji oblik dvorca potiče s kraja 17. i 18. veka. Tokom najvećeg dela svoje mračne istorije korišćen je za nadgledanje grada i kao politički zatvor. Krajem 19. veka ovde su pogubljivani anarhisti, fašisti tokom građanskog rata, a nakon toga Republikanci - od kojih je najozloglašeniji Ljuis Kompanis, pogubljen 1940. godine.

Verski objekti

- Crkva Svetog Srca, koja se izdiže iznad stanice za uspinjače, građena je kao verzija pariske crkve Sacré Cœur. Zapravo se sastoji od dve crkve, pri čemu je jedna postavljena na vrh druge. Na gornjoj se nalazi divovski Hrist, a poseduje i lift kojim se može doći do krova.
- Esglés.a.d. Santa Maria del Mar najlepša je gotička crkva Barselone. Podignuta u 14. veku, nije obilovala dekoracijama čak ni pre nego što su je anarhisti razrušili 1909. i 1936 godine. Upravo taj nedostatak dekoracija ističe njene lepe proporcije i jasnoću linija. Ovde možete povremeno čuti i večernji recital barokne muzike.
- Sagrada Família, je velika rimokatolička bazilika i predstavlja remek-delo Antonija Gaudija. Gaudi je na tom projektu radio gotovo 40 godina, a radovi na crkvi traju i danas.

Ostale atrakcije

- Oblast oko Katalonskog trga (Plaça Catalunya) čini istorijsko središte grada, zajedno sa gornjom polovinom Dijagonalne avenije i predstavlja glavnu gradsku poslovnu oblast. Barselona poseduje nekoliko poslovnih kompleksa, poput L'Illa u višem delu Dijagonalne avenije, poslovnog centra Diagonal Mar u nižem delu Dijagonalne avenije, i kompleksa La Maquinista, Glòries i Maremagnum pored luke.
- U Barseloni se nalazi nekoliko nebodera, od kojih je najviši Hotel Arts i Torre Mapfre, visoki 154 m, a nakon njih dolazi Torre Agbar od 144 m visine.
- Barselona je od skijaških odmarališta Pirineja udaljena oko 125 km. Zimi je gradski horizont ukrašen snežnim vrhom masiva Munsen (visok 1712 m).
- La Rambla – popularna ulica, kako kod turista tako i kod lokalnog stanovništva, nalazi se u centru grada i pešačka je zona.
- Casa Milà je zgrada koju je projektovao Gaudi. Sagrađena je u periodu od 1905. do 1910. godine, a potpuno je završena 1912. godine.
- Posetite spomenik Kristoferu Kolumbu (Monumento a Colón or Mirador de Colón) koji se nalazi se na donjem kraju ulice La Rambla.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

- Morska hrana je odlična, mada uglavnom ne potiče sa lokalnog tla (u ovom delu Sredozemlja su poprilično iscrpljene rezerve ribe).
- Poslastica koju treba probati, a koja se ne pominje ni u jednom putničkom vodiču su vafle koje se prodaju na uličnim kioscima. Opčiniće vas svojim mirisom i ukusom.

Piće

Probajte ’’café con hielo’’, espreso sa malo mleka uz koji se poslužuje čaša sa kockicama leda, kao i bilo koji lokalni ’’bar de cafe’’.

Šta raditi i gde izaći

- Katalonski trg (La Plaça Catalunya) spaja sve glavne ulice u gradu, poznat je po svojim fontanama i statuama i predstavlja centralnu lokaciju dešavanja u gradu.
- Iznajmite bicikl ili se priključite biciklističkom obilasku kako biste sagledali najveće znamenitosti grada na drugačiji način. Provozajte se čarobnim plažama Sredozemlja, potom se odvezite do Gaudijevih modernističkih građevina, kroz srednjevekovnu atmosferu Gotičke četvrti.
- Otisnite se na plovidbu dugu 3 sata i uživajte u pogledu na Barselonu sa mora. Zajedno sa profesionalnom i iskusnom posadom moći ćete da iskusite plovidbu obalom i da uživate u prelepom pogledu na grad.
- Provozajte se žičarom, od mora do vrha brda Monžuik.
- Prošetajte se Bornom u Starom gradu, veoma popularnom oblašću sa odličnim restoranima i mestima u kojima možete uživati u piću. Ako vam se smeštaj nalazi na Rambli, Born je odlično mesto gde može da se pobegne od gužve i uživa u opuštenoj atmosferi.
Borilački klub
21:00Pink Movies
Borilački klub
Bornov ultimatum
21:00Pink Action
Bornov ultimatum
Ko to tamo peva
22:38Pink Film
Ko to tamo peva
Ispod površine
00:03Pink 2
Ispod površine
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Izleti i vikend ture

Izleti i vikend ture

Upoznajte Srbiju
Posetite Evropu
Uživajte u vikendu
Last minute

Last minute

Ne propustite
Popusti i do 30%

Letovanje

Letovanje

Najveći izbor aranžmana
Hoteli i privatan smeštaj
Najpovoljnije letovanje
Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja