Sejšeli

Upit za sve partnere

Sejšeli (1)

      Ovaj izolovani raj nudi vam prelepe plaže, tirkizno more i prijatno toplo vreme. Ipak flora ovog arhipelaga je značajno počela da oskudeva pre dva veka od kada je ljudska noga kročila u ovaj deo sveta. Danas je ne više od 81 vrste uspelo da opstane. Među njima svakako najznačajniji je kokosov orah koji raste u Vallee de Mai na ostrvu Praslin.
      Sejšeli takođe predstavljaju veliku atrakciju za ljubitelje ptica. Na ostrvima (Bird Island i Aride) mogu se naci ogromne kolonije razlicitih tropski vrsta ptica (sooty terns, lesser noddies, roseate terns)

      Geografija i klima

      Položaj

      Sejšeli, zvanično Republika Sejšeli je ostrvska zemlja koja obuhvata arhipelag od 115 ostrva u Indijskom okeanu severoistocno od ostrva Madagaskar, nekih 1 500 kilometara daleko od Afričkog koninenta.

      Regioni i okruzi

      Sejšeli se dele na spoljasnje i unutrašnje.

      Klima

      Klima karakteriše dosta vlage. Temperatura je uglavnom ujednačena tokom godine.

      Razumevanje

      Kultura

      Matrijarhat je zastupljen. Majke teže da budu dominantne kada je u pitanju domaćinstvo i odnosi u njemu, prvenstveno kada je u pitanju briga o novci i deci. Muziku ovde predstavlja kolaž različitih uticaja. Narodna muzika je naročito prožeta idejom sinkretizma i Afričkim melosom.

      Jezik

      Francuski i engleski su zvanični jezici zajedno sa Sejšelskim kreolskim koji se prvenstveno bazira na francuskom jeziku. Turski, čpanski i arapski su manje zastupljeni.

      Religija

      Najveći broj stanovnika su rimokatolici, dok je manji broj anglikanaca. Neke od manjina uzivaju hinduizam i islam.

      Turističke atrakcije

      Muzeji

      Nacionalni muzej u Viktoriji sadrži odličnu postavku vezanu za začine i njihovo uzgajivanje.

      Ostale atrakcije

      - Na ostrvu Mahe obavezno posetite lokalnu pijacu, Botaničku baštu (sadrži Sejšelsku palmu, džinovske kornjače, orhideje), kao i repliku Londonskog Vauxhall Bridge Tower Clock pre nego što se otisnete od ostrva kako bi posetili palate iz perioda kolonizacije i plantaže cimeta i vanile.
      - Na ostrvu Praslin, drugom najvećem ostrvu, posetite prirodni rezervat Vallee de Mai, još jednu baštinu pod zaštitom UNESK - a gde raste već pomenuta znamenitost Sejšela - Kokosov orah.

      Kulinarski specijaliteti

      Hrana

      Sejšelska kuhinja je duboko prožeta generalno bogatom kulturom svih ostrva koja čine arhipelag. Kreolska kuhinja, plodovi mora, kokos i kari su najpopularniji. Osnovno jelo, riba, se sprema na sijaset načina. Red snapper je naročito ukusan i dobro poznat turistima.

      Piće

      Ako volite dobro pivo, morate probati lokalno pivo koje je po ukusu dosta slično svetlim pivima. Crni rum na plaži pod zvezdama pedstavlja idealan način da završite dan na Sejšelima.

      Šta raditi i gde izaći

      - Na Aldabri, najvećem svetskom atolu i prirodoj baštini pod zaštitom UNESK – a posmatrajte džinovske kornjače (ukupno 150 000 kornjača što je pet puta više nego što postoji na Galapagoskim ostrvima). Atol se sastoji od 13 ostrva koja čine otrprilike jednu trećinu Sejšelske kopnene mase. Određen broj ovih kornjača je prebacen na ostvo Curieuse, sada rezervat za džinovske kornjace.
      - Uživajte na peskovitim plažama kojih ima u izobilju (samo na ostrvu Mahe ih ima oko 70). Opustite se u prijatnom ambijentu koji stvara bujna vegetacija koja uključuje plantaže kokosovog oraha i cimeta.
      - Fotografišite retke vrste (the brush warbler, the Seychelles toctoc, the fairy tern) u prirodnom rezervatu Cousin. Najbolje vreme za posetu je april ili maj, kada se oko 1.25 miliona ptica gnezdi na ostrvu. Sve posete moraju biti deo organizovane ture.
      - Desroches je idealan skijanje na vodi, surfovanje, jedrenje. Ronjenje ovde je naročito dobro: postoje morkse litice, tuneli , pećine i naravno izobilje različitih vrsta ribe.
      - Iznamjite gliser, kruzer sa kabinom ili jahtu da u miru istrazite ostrva. Videćete mnoge vrste korala i riba, ukrcati se na čamac sa staklenim dnom koji polazi od Viktorije blizu Nacionalnog parka St.Anne Marine koji obuhvata ostrva St Anne, Beacon (svrstan kao nacionalni rezervat),Cerf (poznat po Kreolskoj hrani), Long(zatvoren za javnost), Round (čuven po tuna odresku) i Moyenne (privatno vlasništvo,ali otvoren za posetioce).
      - Nekada, glavna industrija na ostrvu La Digue je bila farma kokosa, smeštena na plantaži kokosa L`Union Estate južno od mesta La Passe. Ovih dana L`Union Estate je se vodi kao neformalan “tema park”, sa demonstracijom vađena ulja iz copre - osušenog kokosovog mesa.
      - La Digue je poslednje utočište crnog raja muharica, koje meštani zovu vev (udovica). Ovaj mali šumski rezervat je izdvojen kako bi štitio prirodno staniste, ali verovatno možete da vidite ptice negde drugde na ostrvu. Na ostrvu Fregate, trazite skoro izumrle svrake crvenperke.
      - Najbolja plaža na Praslinu – u stvari, jedna od najboljih u zemlji – je Anse Lazio, na dalekom severu ostrva. Izgled plaze je “kao na razglednici”. Ovde, dugačke, prostrane, peščane plaže, krasi palmino i takamaka drveće, dok se u priobalnom delu mogu pronaći lapis lazuli (redak dragi kamen od koga se dobija plava boja zvana ultramarin). Iskoristite priliku i ručajte u jednom od restorana.
      - Idite na podvodni ribolov u Denis, gde marlin (vrsta ribe) može biti ulovljen od oktobra do decembra. Minimalni boravak je tri dana. Ostrvo ptica (Bird island) takođe predstavlja omiljenu destinaciju za pecaroše.
      Upit za sve partnere
      Detaljno pretraživanje
      Hit ponude
      Specijalne ponude

      Specijalne ponude

      Saznajte prvi
      Promotivne akcije
      Najpovoljnije ponude
      Kružne ture

      Kružne ture

      Znameniti gradovi
      Nezaboravni pejzaži
      Od mita do stvarnosti
      1. maj

      1. maj

      Popularne prolećne ture
      Atraktivne destinacije
      Autobusom ili avionom
      Izleti i vikend ture

      Izleti i vikend ture

      Upoznajte Srbiju
      Posetite Evropu
      Uživajte u vikendu