Sicilija - Italija

Sicilija (19), Italija (115)
Sicilija, Italija - leto 2014, aranžmani, apartmani, hoteli, avionom, letovanje

1. maj 2014. - Sicilija - Rim - Napulj
Sicilija je ostrvo u Italiji, najveće i jedno od najgušće naseljenih u Sredozemnom moru. Nalazi se oko 160 km severoistočno od Tunisa. Ostrvo je odvojeno od kopna Mesinskim moreuzom 3 km širokim na... detaljnije »
Fondakelo Di Mascali - Hotel Atlantis Palace - avionom
Lokacija: Nalazi se samo 12 km od Đardini Naksosa, 15 km od Taormine i 2 km od turističke luke Porto dell Etna u Marina di Riposto. Udaljen je samo 50 metara od svoje privatne plaže. - Usluga:... detaljnije »
Fondakelo Di Mascali - Hotel King`s House - avionom
Lokacija: Hotel Kings House 3* је jedan od novih i modernih hotela, smešten u letovalištu Fondakelo di Mascali, 200m od plaže. - Usluga: Noćenje sa doručkom. - Sadržaj: Podeljen je u 6 zgrada: jedan... detaljnije »
Giardini Naxos - Hotel Alexander - avionom
Giardini Naxos - Hotel Alexander 3* - Lokacija: na oko 100m od mora, nalazi se na 7 – 10 minuta hoda od centra mesta. - Usluga: noćenje sa doručkom (doručak – švedski sto). - Smeštaj: svaka soba... detaljnije »
Giardini Naxos - Hotel Kassiopea - avionom
Lokacija: Nalazi se na prekrasnoj plaži Rekanati, u istorijskom i živopisnom mestu Đardini Naksos. - Usluga: Noćenje sa doručkom - kontinentalni švedski sto. - Smeštaj: Svi studiji su opremljeni sa... detaljnije »
Giardini Naxos - Hotel Nike - avionom
Lokacija: Hotel se nalazi uz more. - Usluga: Noćenje sa doručkom. - Smeštaj: Sobe su u mediteranskom stilu i sadrže kupatilo, telefon, fen, Sat TV, sef i klima uređaj. Većina soba ima terasu. -... detaljnije »
Giardini Naxos - Hotel Porto Azzuro - avionom
Lokacija: Smešten u srcu Mediterana, samo nekoliko metara od gradskog arheološkog muzeja i samo nekoliko minuta pešice od turističkog centra Giardini Naksosa. Na 250 metara od plaže. - Usluga:... detaljnije »
Giardini Naxos - Hotel Sant Alphio Garden - avionom
Lokacija: na manje od 200m udaljenosti od plaže. Nalazi se u turističkom centru Đardini Naksosa. Pozicioniran je tako da se može istovremeno uživati u pogledu na Taorminu, vulkan Etnu i more. -... detaljnije »
Giardini Naxos - Hotel Sporting Baia - avionom
Lokacija: Udaljen je 50 metara od plaže. - Usluga: Polupansion (doručak - kontinetalni, večera - izbor dva jela) - Smeštaj: Sobe sadrže kupatilo, fen, sef, telefon, mini frizider,TV, terasu i... detaljnije »
Letojanni - Hotel Albatros - avionom
Lokacija: Udaljen 10 metara od privatne plaže. - Usluga: Polupansion (doručak - kontinetalni, večera - izbor dva jela) - Smeštaj: Sobe poseduju kupatilo, fen, TV, telefon i klimu. - Sadržaj hotela:... detaljnije »
Letojanni - Hotel Antares - avionom
Lokacija: na oko 300m od mora (do plaže se dolazi liftom), na brdu iznad Letojanija, nekoliko kilometara udaljen od Taormine. - Usluga: noćenje sa doručkom (švedski sto). - Smeštaj: svaka soba... detaljnije »
Letojanni - Hotel San Pietro - avionom
Lokacija: Nalazi se na 50 metara od plaže. - Usluga: Noćenje sa doručkom (doručak kontinentlani). - Smeštaj: Sve sobe imaju kupatilo, fen, mini bar, TV, telefon, sef, centralnu klimu i terasu. -... detaljnije »
Letojanni - Hotel San Vincenzo - avionom
Lokacija: Hotel sa privatnom plažom u zalivu Letojanni, nudi predivan pogled ka Taormini, koja je udaljena samo 5 minuta vožnje. - Usluga: Noćenje sa doručkom - kontinentalni švedski sto). - Smeštaj:... detaljnije »
Sicilija - Južna Italija
Sicilija - Južna Italija - Napulj -Sorento - Pompeja - Kapri - Amalfi - Ćefalu - Palermo - Monreale - Segesta - Agriđento - Raguza - Sirakuza - Taormina - Etna - Forca D' agro - Katanija - 10... detaljnije »
Sicilija - Rim - Napulj - proleće 2014.
Sicilija je ostrvo u Italiji, najveće i jedno od najgušće naseljenih u Sredozemnom moru. Nalazi se oko 160 km severoistočno od Tunisa. Ostrvo je odvojeno od kopna Mesinskim moreuzom 3 km širokim na... detaljnije »
1 - 15 od 19 rezultata

Sicilija - Aranžmani, turističke agencije, privatni smeštaj

Čini se da na Siciliji sunce sija jače, da su senke tamnije i da se život živi punim plućima. Ovo ostrvo treba posetiti otvorenog uma, ali i sa zdravim apetitom. Jedan od faktora koji ovde ostaje nepromenjen je visoki kvalitet sicilijanske kuhinje. Aristokratski vlasnici otvaraju vrata nekih od najlepših palata i vila za javnost, dok agroturismi (seoski turizam) pomaže u otkrivanju skrivenih ruralnih blaga Sicilije i njenih nacionalnih parkova. Ovo područije, zajedno sa okolnim ostrvima, podložno je vulkanskim erupcijama, a Etna je vulkan koji je svakako najpoznatiji.

Geografija i klima

Regioni i okruzi

Sicilija je administrativno podeljena na 9 pokrajina, od kojih svaka ima prestonicu koja nosi ime određene pokrajine.

Klima

Na Siciliji vlada tipična mediteranska klima sa blagim i vlažnim zimama i vrelim, suvim letima.

Razumevanje

Kultura

Sicilija poseduje bogatu i jedinstvenu kulturu, naročito kad se radi o umetnosti, muzici, književnosti, kuhinji, arhitekturi i jeziku.

Jezik

Zvanični jezik je italijanski.

Turističke atrakcije

Muzeji

- U muzeju Museo Diocesano nalazi se značajna zbirka umetničkih radova iz katedrala i crkava koje su uništene za vreme Drugog svetskog rata. Među te radove spadaju slike i fragmenti mermernih statua, fresaka i mozaika.
- Na pola puta od arheološkog parka i u pravcu grada nalazi se Arheološki muzej (Museo Archeologico), u kom se nalazi velika zbirka rukotvorina smeštenih u niz prostorija, uz dobra objašnjenja (i na italijanskom i na engleskom).
- Možete posetiti i neke od sledećih muzeja: Regionalni muzej Palata Belomo u Sirakuzi, Regionalni muzej Mesine, Etnografski muzej Đuzepe Pitre.

Dvorci i palate

Godine 1316. Frančesko I ventimiljski je podigao veliki Kastelbuonski dvorac, po kom je grad Kastelbuono dobio ime. Dvorac je podeljen na oblasti koja pokrivaju arheologiju, njegovu istoriju i istoriju Kastelbuona (uz religiozne rukotvorine i nakit). Nekoliko soba je posvećeno i savremenim umetničkim izložbama.

Verski objekti

- Nasuprot Crkvi Sv. Đulijana (Chiesa di San Giuliano) nalazi se ulica Đezuiti (Via Gesuiti), koja vodi do Danteovog trga i najveće sicilijanske crkve, Crkve Sv. Nikole. Rad na ovom zdanju, započetom 1687.godine, prekinuo je zemljotres 1693. godine, a nakon toga nastao je i problem zbog veličine crkve - dugačka je 105 m, široka 48 km a kupola joj je visoka 62 m. Ova crkva nikad nije završena. Direktno iza crkve, kao deo istog kompleksa, nalazi se masivni Benediktinski manastir Sv. Nikole, podignut 1703.godine, koji je danas deo gradskog univerziteta.
- Normanska katedrala je jedna od najprivlačnijih na Siciliji uprkos tome što je pretrpela niz nesreća. Podignuta je 1150. godine, a prva nesreća ju je zadesila 1254. na pogrebu Konrada IV (sina Frederika II), kada su crkvene sveće izazvale požar. Razorni zemljotresi iz 1783. i 1908. i bomba iz 1943. godine naneli su još više štete. Mesinežani, dosledni svojoj plemićkoj prirodi, brižljivo su je ponovo izgradili u stilu prvobitne bazilike, zajedno sa mozaičkim apsidama.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

Sicilijanska kuhinja je među najboljim na svetu. Većina jela se sprema od morskih plodova. Za razliku od severnih delova Italije, krem i puter se gotovo i ne koriste u pripremanju tipičnih sicilijanskih jela. Umesto toga obično se koristi paradajz, svinjska mast ili maslinovo ulje. Kuhinja je veoma egzotična i prepuna jedinstvenih začina i aroma. Hrana je tipično mediteranska, ali oseća se i jak uticaj arapskih i španskih aroma. Sicilijanci vole začine, naročito badem, jasmin, ruzmarin, nanu i bosiljak.

Piće

Sicilijanci nisu posebni ljubitelji alkohola, uprkos činjenici da se na ovom ostrvu nalazi više vinograda nego u bilo kojem italijanskom regionu. Činjenici je da je sicilijanska vinska industrija jedna od najnaprednijih u Italiji. Ovo ostrvo, koje je nekada bilo poznato po jakim i slatkim vinima poput moskata i marsale, sada se usmerilo na lakša, voćnija bela i crna vina.

Šta raditi i gde izaći

- Preko Funivia dell'Etna od planinske kuće Rifuđo Sapijenca možete se žičarom uspeti na planinu Etnu, na visinu i do 2500 m. Odatle možete početi dugu šetnju (3.5 do 4 časa u povratku) uz zavojite staze do obeležene kraterske oblasti (2920 m). Ako planirate ovu šetnju, postarajte se da sebi ostavite dovoljno vremena za odlazak i povratak pre poslednje žičare.
- Posetite gradove Katanju i Palermo koji su omiljene turističke destinacije. Stari grad Taormina, Giardini Naxos, Sirakuza i Ćefalu (Cefalu) takođe privlače posetioce iz celog sveta.
Ne propustite
Divlji anđeli
18:00Klasik TV
Divlji anđeli
Vesna
12:00Klasik TV
Vesna
Ben Hur
19:08B92
Ben Hur
Trejnspoting
22:00Cinemax
Trejnspoting
Upit za sve partnere