Sicilija - Italija

Sicilija (13), Italija (152)
Sicilija, Italija - leto 2015, aranžmani, apartmani, hoteli, avionom, letovanje

Giardini Naxos - Hotel Alexander
Lokacija: nalazi se na 10 minuta hoda od centra mesta, na oko 150 m od mora. - Hotelska ponuda: hotel poseduje restoran i parking, koji se plaća. - Sobe: svaka soba poseduje kupatilo (tuš/WC), fen u... detaljnije »
Giardini Naxos - Hotel Baia Degli Dei
Lokacija: nalazi se na samoj plaži, na oko 10 minuta hoda od centra. - Hotelska ponuda: hotel poseduje restoran, bar, TV salu. - Sobe: svaka soba poseduje kupatilo (tuš/WC), fen, TV, telefon, sef,... detaljnije »
Giardini Naxos - Hotel Corallo
Lokacija: nalazi se u zoni Taormina Mare, na samom ulasku u Đardini Naksos , na oko 15 minuta hoda od centra Đardini Naksosa i u blizini Taormine, sa kojom je povezan redovnim gradskim... detaljnije »
Giardini Naxos - Hotel Kalos
Lokacija: nalazi se na 10min hoda od centra mesta i na moru. Plaža je kamenita, ali sa lakim prilazom moru. - Hotelska ponuda: hotel poseduje restoran, bar, parking - Sobe: svaka soba poseduje... detaljnije »
Giardini Naxos - Hotel La Riva
Lokacija: nalazi se u centra mesta na glavnom šetalištu, preko puta plaže - Hotelska ponuda: poseduje restoran na krovu sa kojeg se pruža predivan pogled na zaliv Đardini Naksos , bar, lift, garažu,... detaljnije »
Giardini Naxos - Hotel Sporting Baia
Lokacija: nalazi se na samoj plaži, na glavnom šetalištu - Hotelska ponuda: hotel poseduje restoran, bar, bazen, lift, sef, bastu, internet na svim javnim mestima i parking. - Sobe: svaka soba... detaljnije »
Giardini Naxos - Hotel Villa Athena
Lokacija: nalazi se u centru mesta Giardini Naxos, oko 50m od plaže i čini celinu sa hotelom Sporting Baia 4*. - Hotelska ponuda: hotel ima samo dvokrevetne sobe, restoran, bar. - Sobe: svaka poseduje... detaljnije »
Krstarenje - Msc Armonia - Renesansni program
Posebna ponuda renoviranim brodom MSC Armonia u sezoni 2015. po Mediteranu. U sklopu MSC “Renesansnog programa” brod je upotpunosti renoviran i modernizovan. Duži je za 24 m kako bi se udobnost... detaljnije »
Krstarenje - MSC Preziosa
MSC Preziosa - 8 dana / 7 noći - Italija - Tunis - Španija - Francuska - Ukrcavanje u Civitavekiji - 1. Dan ned. Luka: Civitavekija - Italija; Polazak: 16:30 - 2. Dan pon. Luka: Palermo/Sicilija -... detaljnije »
Letojanni - Hotel San Pietro
Lokacija: nalazi se u Letojaniju, preko puta plaže. - Hotelska ponuda: hotel poseduje restoran, bar, Wi-fi u holu. - Sobe: svaka soba poseduje kupatilo (tuš/WC), TV, telefon,klima uređaj, balkon (uz... detaljnije »
Sicilija - Južna Italija - avio - bus - avio
Napulj - Sorento - Pompeja - Kapri - Amalfi - Ćefalu - Palermo - Monreale - Segesta - Agriđento - Raguza - Sirakuza - Taormina - Etna - Savoca - Katanija - 10 dana / 9 noći - avio / bus - Polazak:... detaljnije »
Sicilija - Južna Italija - avio - bus - brod
Napulj - Sorento - Pompeja - Kapri - Amalfi - Ćefalu - Palermo - Monreale - Segesta - Agriđento - Raguza - Sirakuza - Taormina - Etna - Savoca - Alberobello - Bari - Dubrovnik - 11 dana - avio / bus /... detaljnije »
Sicilija - Rim - Napulj
Sicilija je najveće, najživopisnije i najintrigantnije ostrvo Mediterana zbog svoje istorije duge tri milenijuma, očaravajuće prirode, živopisnih sela i bogate kulturne baštine. Oslanja se jednim... detaljnije »
1 - 13 od 13 rezultata
Čini se da na Siciliji sunce sija jače, da su senke tamnije i da se život živi punim plućima. Ovo ostrvo treba posetiti otvorenog uma, ali i sa zdravim apetitom. Jedan od faktora koji ovde ostaje nepromenjen je visoki kvalitet sicilijanske kuhinje. Aristokratski vlasnici otvaraju vrata nekih od najlepših palata i vila za javnost, dok agroturismi (seoski turizam) pomaže u otkrivanju skrivenih ruralnih blaga Sicilije i njenih nacionalnih parkova. Ovo područije, zajedno sa okolnim ostrvima, podložno je vulkanskim erupcijama, a Etna je vulkan koji je svakako najpoznatiji.

Geografija i klima

Regioni i okruzi

Sicilija je administrativno podeljena na 9 pokrajina, od kojih svaka ima prestonicu koja nosi ime određene pokrajine.

Klima

Na Siciliji vlada tipična mediteranska klima sa blagim i vlažnim zimama i vrelim, suvim letima.

Razumevanje

Kultura

Sicilija poseduje bogatu i jedinstvenu kulturu, naročito kad se radi o umetnosti, muzici, književnosti, kuhinji, arhitekturi i jeziku.

Jezik

Zvanični jezik je italijanski.

Turističke atrakcije

Muzeji

- U muzeju Museo Diocesano nalazi se značajna zbirka umetničkih radova iz katedrala i crkava koje su uništene za vreme Drugog svetskog rata. Među te radove spadaju slike i fragmenti mermernih statua, fresaka i mozaika.
- Na pola puta od arheološkog parka i u pravcu grada nalazi se Arheološki muzej (Museo Archeologico), u kom se nalazi velika zbirka rukotvorina smeštenih u niz prostorija, uz dobra objašnjenja (i na italijanskom i na engleskom).
- Možete posetiti i neke od sledećih muzeja: Regionalni muzej Palata Belomo u Sirakuzi, Regionalni muzej Mesine, Etnografski muzej Đuzepe Pitre.

Dvorci i palate

Godine 1316. Frančesko I ventimiljski je podigao veliki Kastelbuonski dvorac, po kom je grad Kastelbuono dobio ime. Dvorac je podeljen na oblasti koja pokrivaju arheologiju, njegovu istoriju i istoriju Kastelbuona (uz religiozne rukotvorine i nakit). Nekoliko soba je posvećeno i savremenim umetničkim izložbama.

Verski objekti

- Nasuprot Crkvi Sv. Đulijana (Chiesa di San Giuliano) nalazi se ulica Đezuiti (Via Gesuiti), koja vodi do Danteovog trga i najveće sicilijanske crkve, Crkve Sv. Nikole. Rad na ovom zdanju, započetom 1687.godine, prekinuo je zemljotres 1693. godine, a nakon toga nastao je i problem zbog veličine crkve - dugačka je 105 m, široka 48 km a kupola joj je visoka 62 m. Ova crkva nikad nije završena. Direktno iza crkve, kao deo istog kompleksa, nalazi se masivni Benediktinski manastir Sv. Nikole, podignut 1703.godine, koji je danas deo gradskog univerziteta.
- Normanska katedrala je jedna od najprivlačnijih na Siciliji uprkos tome što je pretrpela niz nesreća. Podignuta je 1150. godine, a prva nesreća ju je zadesila 1254. na pogrebu Konrada IV (sina Frederika II), kada su crkvene sveće izazvale požar. Razorni zemljotresi iz 1783. i 1908. i bomba iz 1943. godine naneli su još više štete. Mesinežani, dosledni svojoj plemićkoj prirodi, brižljivo su je ponovo izgradili u stilu prvobitne bazilike, zajedno sa mozaičkim apsidama.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

Sicilijanska kuhinja je među najboljim na svetu. Većina jela se sprema od morskih plodova. Za razliku od severnih delova Italije, krem i puter se gotovo i ne koriste u pripremanju tipičnih sicilijanskih jela. Umesto toga obično se koristi paradajz, svinjska mast ili maslinovo ulje. Kuhinja je veoma egzotična i prepuna jedinstvenih začina i aroma. Hrana je tipično mediteranska, ali oseća se i jak uticaj arapskih i španskih aroma. Sicilijanci vole začine, naročito badem, jasmin, ruzmarin, nanu i bosiljak.

Piće

Sicilijanci nisu posebni ljubitelji alkohola, uprkos činjenici da se na ovom ostrvu nalazi više vinograda nego u bilo kojem italijanskom regionu. Činjenici je da je sicilijanska vinska industrija jedna od najnaprednijih u Italiji. Ovo ostrvo, koje je nekada bilo poznato po jakim i slatkim vinima poput moskata i marsale, sada se usmerilo na lakša, voćnija bela i crna vina.

Šta raditi i gde izaći

- Preko Funivia dell'Etna od planinske kuće Rifuđo Sapijenca možete se žičarom uspeti na planinu Etnu, na visinu i do 2500 m. Odatle možete početi dugu šetnju (3.5 do 4 časa u povratku) uz zavojite staze do obeležene kraterske oblasti (2920 m). Ako planirate ovu šetnju, postarajte se da sebi ostavite dovoljno vremena za odlazak i povratak pre poslednje žičare.
- Posetite gradove Katanju i Palermo koji su omiljene turističke destinacije. Stari grad Taormina, Giardini Naxos, Sirakuza i Ćefalu (Cefalu) takođe privlače posetioce iz celog sveta.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Poništi sve
Hit ponude
Kružne ture

Kružne ture

Znameniti gradovi
Nezaboravni pejzaži
Od mita do stvarnosti
1. maj

1. maj

Popularne prolećne ture
Atraktivne destinacije
Autobusom ili avionom
Izleti i vikend ture

Izleti i vikend ture

Upoznajte Srbiju
Posetite Evropu
Uživajte u vikendu
Uskrs

Uskrs

Ponuda najlepših putovanja
Preporučujemo za praznike