Solun - Grčka

Solun (7), Grčka (1175)
Solun, Grčka - hoteli, smeštaj, aranžmani, kružne ture, city break, leto 2017

1. maj 2017. u Grčkoj - svi izleti uključeni u cenu
Svi izleti uključeni u cenu - Vergina - Lutraki - Olimp - Meteori - Solun - Leptokarija - Program putovanja: - 28.04. (petak) Polazak iz Beograda u 20h. Noćna vožnja sa kraćim zadržavanjima zbog...
Grčka - od mita do stvarnosti
1.dan Beograd - Paralija - Sastanak putnika na parkingu ispred Centra Sava (sa savske strane) u 06.30 h. Polazak autobusa u 07.00 h. Vožnja teritorijom Srbije. Prelazak granice sa Makedonijom kod...
Solun
Polazak iz Beograda oko 19:00 časova sa Lastine autobuske stanice i iz Niša sa parknga Tempa oko 22:00 časa (proveriti 3 dana pre putovanja tačno vreme i mesto polaska autobusa). Noćna vožnja kroz...
Solun, 6 dana autobusom.
Program putovanja: - 1. dan Polazak iz Beograda sa parking Sava centra u 20 časova. Nastavak Putovanja preko Niša i Makedonije sa kraćim usputnim zadržavanjima radi odmora. - 2. dan Dolazak u Solun u...
Uskrs 2017. - Krf i Meteori
1. dan 13.04. Beograd - Kragujevac - Grčka - Polazak iz Beograda (Novi Beograd) u 16:00, Kragujevca u 17:00 ispred Rode. Priključenje putnika duž auto-puta. Putovanje preko Makedonije. Noćna vožnja sa...
Uskrs 2017. - Solun sa obilaskom Svete Gore - 4 dana / 2 noćenja, bus
Sastanak grupe u 21.30h na autobuskoj stanici Lasta (Železnička bb, u neposrednoj blizini glavne autobuske stanice). Predviđeno vreme polaska sa lastinog dolaznog perona u 22.00 časova. Noćna vožnja...
Uskrs i 1. Maj 2017. - Paralia - Solun
Program putovanja: - 1. dan Novi Sad - Beograd - Niš - Vranje... - Polazak iz Novog Sada sa železničke stanice (kod lokomotive) u 18,30h. Polazak iz Beograda sa autobuskog terminala kod...
1 - 7 od 7 rezultata
Solun je drugi je grad po veličini u Grčkoj u kom možete uživati u dobroj hrani, slatkišima, kupovini, energičnom noćnom životu, koncertima, zabavi i umetničkim izložbama. Ono što zaista doprinosi modernoj atmosferi Soluna zapravo su simboli njegove veličanstvene istorije, od Bele kule među dokovima, sve do vizantijskih zidina, odmah iznad Gornjeg grada (Ano Poli). To je oblast sa lepim tradicionalnim kućama smeštenim u zavojite, mirne uličice. Ispod njih se nalaze impresivne građevine, poput Crkve Agiosa Dimitriosa iz 4. veka, velike rimske Rotunde, kao i Galerijevog luka u Kamari. Veliki broj mladih ljudi ovom gradu zaista daje živahnu i elegantnu atmosferu, koja se može osetiti u kafićima, restoranima i barovima, pa čak i u prodavnicama i luksuznim salonima.

Geografija i klima

Klima

S obzirom da se Solun nalazi pored mora, ono direktno utiče na njegovu klimu. U ovom gradu vlada mediteranska klima koja se graniči sa polu-suvom klimom.

Razumevanje

Kultura

Solun je čuven po svojim festivalima, dešavanjima i uopšte živahnom kulturnom životu.

Jezik

Zvanični jezik je grčki.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Muzej vizantijske kulture je savremeni muzej koji koristi ambijentalno osvetljenje i animirane titlove za 3000 eksponata svojih stalnih postavki. Ovde spadaju freske, mozaici, vezovi, keramika, natpisi i ikone iz perioda ranog hrišćanstva do pada Konstantinopolja (1453.) u Makedoniji.
- Arheološki muzej sadrži iskopine od praistorijskog doba do drevnih makedonskih i helenističkih vremena. Na najpoznatijoj izložbi, ’’Zlato Makedonije’’, prikazani su skupoceni predmeti (6 - 2. veka p.n.e.) iz kraljevskih grobnica i ostalih važnih makedonskih nalazišta. Umeće kojim su predmeti rađeni je vidljivo - nežni filigranski venci, pribadače za haljine i posmrtne maske iz Sindosa su među najboljim eksponatima.
- U Muzeju makedonske borbe grafički je prikazana istorija borbe hrabrih grčkih revolucionara za oslobođenje Makedonije od Turaka i Bugara. Smešten je u nekadašnjem grčkom konzulatu Osmanlijskog carstva i poseduje mape, staro vatreno oružje, fotografije, uniforme i još mnogo toga.
- Solunski muzej fotografije, koji se nalazi u nekadašnjem skladištu na pristaništu, prikazuje istoriju grčke fotografije, od najstarije do najsavremenije. U ovom muzeju postoji i mali kafić iz kog imate pogled na more.

Dvorci i palate

Ruševine Galerijeve palate protežu se duž Trga Navarinu u pravcu istok-zapad. Preostali su samo delovi podnih mozaika, stubova i nekoliko zidova.

Verski objekti

- Crkva Agiosa Dimitriosa, ogromno zdanje iz 5. veka, dobila je naziv po svecu zaštitniku Soluna. Dimitrios, koji je bio rimski vojnik, ubijen je oko 303. godine baš na mestu gde je podignuta crkva (tadašnjem rimskom kupatilu), na zapovest cara Galerija, koji je progonio Hrišćane. Na lokaciji Dimitriosovog mučeništva je podzemna kripta, koju možete posetiti tokom dana ili za vreme posebne crkvene službe petkom uveče.
- Crkva Aja Sofije, iz 8. veka, predstavlja ne tako malu verziju svoje istanbulske imenjakinje, koja zauzima Trg Agijas Sofijas južno od Ignjacije. Na kupoli se nalazi neverovatan mozaik na kome je prikazano Hristovo uspenje.
- Pogledajte i restauriranu Crkvu Panagije Ahiropitos, iz 5. veka, koja ima oblik rane bazilike. Neki izvorni mozaici i freske su ostali očuvani. Naziv, koji znači ’’napravljen bez ruku’’, odnosi se na čudotvornu pojavu ikone Deve Marije iz 12. veka.
- Idući putem od Vladatonskog manastira naći ćete malu Crkvu Osiosa Davida, iz 5. veka, navodno podignutu u čast tajnog krštenja Galerijeve kćerke, Teodore, koje se odigralo za vreme odsustva njenog oca. U ovoj crkvi se nalaze dobro očuvani mozaici i retke freske iz 12. veka na kojima je prikazano Hristovo krštenje.

Ostale atrakcije

- Istorija najpoznatijeg solunskog obeležja, Bele kule, zapravo je prepuna krvi. Godine 1826. osmanlijski sultan Mahmud II je na ovoj lokaciji naredio masakr janjičara (elitnih trupa koje su se sastojale od nasilno islamiziranih hrišćanskih dečaka), koji su proglašeni nelojalnima. Nakon što su Grci zauzeli grad 1913.godine, ’’kravava kula’’ je okrečena kako bi se potisnule mračne uspomene.
- Severno od Galerijusovog luka nalazi se Galerijusova Rotunda. Ovu glomaznu građevinu od cigala je podigao car Galerije kao svoj budući mauzolej, mada ga nikada nije iskoristio, jer je umro osamljen na teritoriji današnje Srbije. Konstantin Veliki je od Rotunde napravio prvu solunsku crkvu. Preostale freske se nalaze unutar ovog ogromnog zdanja.
- Rimska Agora se nalazi severno od Aristotelovog trga, preko puta Ignjacije, na gornjem delu Trga Dikastirion. Trgovina na ovim prostorima je započeta u 3. veku p. n. e. i dostigla je vrhunac za vreme rimske vladavine, kada je ova oblast vrvela od javnih poslova, službi i prodavnica.

Kulinarski specijaliteti


Hrana

Ako želite da uživate u mesu, probajte sucukakiju - ćufte od mlevenog mesa, koje mogu biti grilovane i posute čilijem ili kuvane u sosu od paradajza i kima (prema receptu iz Smirne).

Šta raditi i gde izaći

U Solunu su noćni život i zabava uopšte veoma zastupljeni, zahvaljujući kako brojnoj omladini tako i multikulturalnoj atmosferi.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Uskrs

Uskrs

Ponuda najlepših putovanja
Preporučujemo za praznike

1. maj

1. maj

Popularne prolećne ture
Atraktivne destinacije
Autobusom ili avionom
First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude