Mikonos - Grčka

Mikonos (5), Grčka (1628)
Mikonos, Grčka - leto 2017, apartmani, aranžmani, hoteli, smeštaj, last minute

Krstarenje - Celestyal Nefeli - 11 pristajanja za 8 dana
Polasci broda iz Lavrio/Atina - Grčka: - Program: - 1. pet., Luka: Lavrio/Atina - Grčka, Polazak: 13:00 - Luka: Mikonos*/Kikladi - Grčka, Dolazak: 18.00, Polazak: 23:59 - 2. sub., Luka: Kušadasi -...
Krstarenje - Celestyal Nefeli - Euforični Egej
Polasci broda iz Lavrio/Atina - Grčka: - Program: - 1. pet., Luka: Lavrio/Atina - Grčka, Polazak: 21:00 - 2. sub., Luka: Santorini* - Grčka, Dolazak: 07.00, Polazak: 18.30 - 3. ned: Luka: Izmir -...
Krstarenje - Celestyal Olympia - Ikone Egeja 1
Polasci broda iz Pireja (Atina): - Program: - 1. pet., Luka: Pirej/Atina - Grčka, Polazak: 11.30 - Luka: Mikonos/Kikladi - Grčka, Dolazak: 18.00, Polazak: 23:00 - 2. sub., Luka: Kušadasi - Turska,...
Krstarenje - Celestyal Olympia - Ikone Egeja 2
Polasci broda iz Pireja (Atina): - Program: - 1. pon., Luka: Pirej/Atina - Grčka, Polazak: 11.30 - Luka: Mikonos/Kikladi - Grčka, Dolazak: 18.00, Polazak: 23:00 - 2. uto., Luka: Kušadasi - Turska,...
Krstarenje - Celestyal Olympia - Ikone Egeja 3
Polasci broda iz Pireja (Atina): - Program: - 1. pon., Luka: Pirej/Atina - Grčka, Polazak: 11.30 - Luka: Mikonos* - Grčka, Dolazak: 18.00, Polazak: 23:00 - 2. uto., Luka: Kušadasi - Turska, Dolazak:...
1 - 5 od 5 rezultata
Mikonos je šarmantno i zabavno mesto. Lokalno stanovništvo je 40 godina razvijalo turizam i u tom procesu nije izgubilo svoj grčki identitet. Budite spremni na lagani životni tempo na glavnim plažama ovog ostrva, bučne ulice, kao i na neumorne zabave. Na Mikonosu možete naći i veliki broj zabačenih plaža koje vredi obići. Pored toga, tu su i barovi, restorani i prodavnice, ali uvek možete naći i neki tiši kutak unutar lavirinta starog grada. Kad se svemu ovome još pridoda i obližnje sveto ostrvo Delos, lako je shvatiti zašto se Mikonos smatra idealnom destinacijom.

Geografija i klima

Položaj

Mikonos je grčko ostrvo, deo ostrvlja Kikladi, a nalazi se između Tinosa, Sirosa, Parosa i Naksosa.

Regioni i okruzi

Mikonos je zasebna regionalna jedinica Južnoegejskog regiona, a ujedno i jedina samoupravna opština ove regionalne jedinice.

Klima

Klima Mikonosa se odlikuje vrelim, suvim letima i blagim zimama. Kao i na većini egejskih ostrva, tokom leta ima malo kiše, ali ipak pljuskovi se mogu očekivati u periodu između oktobra i aprila.

Razumevanje

Jezik

Zvanični jezik je grčki.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Arheološki muzej Mikonosa: među eksponatima ovog muzeja nalazi se veliki broj vaza koje potiču iz perioda od praistorije do kasnog helenističkog doba (25-1. veka p. n.e.), nadgrobnih kipova i pogrebnih urni sa obližnjeg ostrva Reneije (Delosova nekropola). Mali broj predmeta je nađen na samom Mikonosu.
- Muzej folklora, smešten u kuću morskog kapetana iz 18. veka, obuhvata velike zbirke nameštaja, ikona, delova skulptura, narodnih muzičkih instrumenata, kostima i tekstila.
- Posetitte Lenin kućni muzej, koji je deo Muzeja folklora. To je autentična kuća srednjeg staleža iz 19. veka, koja je vraćena u prvobitno stanje.
- Egejski pomorski muzej: poseduje zbirku pomorskih instrumenata i drevnih plovila.
- Poljoprivredni muzej: u njemu se nalazi zbirka tradicionalnih poljoprivrednih alatki.
- Mlin Boni: mlin iz 16. veka koji je okrenut ka gradu. Održavan je i potpuno je u funkciji, zajedno sa svojom kamenom pećnicom na drva koja je tipična za 16. vek.

Verski objekti

Najpoznatija crkva Mikonosa je Panagija Paraportijani, koja je zapravo sačinjena od 5 manjih crkava u klasičnom vizantijskom stilu, spojenih u jedan asimetričan entitet koji izgleda kao da je izrastao iz kamenitog tla.

Ostale atrakcije

- Grad Mikonos predstavlja lavirint prepun modernih butika i blistavo belih kuća obraslih bugenvilejom i geranijumima.
- Još od 16. veka vetrenjače su bile jedno od najprepoznatljivijih obeležja Mikonosa. Nekada je ovo ostrvo bilo veliki proizvođač pšenice i hleba. Oblast sa vetrenjačama vam pruža fantastični pogled na Malu Veneciju, a to je ujedno i najpopularnije mesto za posmatranje zalaska sunca.

Kulinarski specijaliteti


Hrana

U gradu možete naći veliki broj prodavnica girosa, suvlakija i palačinkarnice u kojima možete jesti za samo nekoliko eura.

Šta raditi i gde izaći

- Prepune plaže čiji su posetioci uvek spremni za žurke nalaze se na južnoj obali ostrva. Plaže na koje dolazi manji broj ljudi su Kalo Livadi i Kalafatis na jugoistoku. Do svih ovih plaža možete doći autobusom ili kajkom (ribarskim čamcem).
- Paranga, peščana plaža: u vodi ima malo kamenja, ali preovladava pesak. Tu je prostor za kampovanje, nekoliko hotela i lepih barova i restorana. Na desnoj strani Parange nalazi se i jedan veći, tiši peščani deo bez ležaljki, suncobrana, restorana i barova. Do Parange se lako može doći autobusom iz Mikonosa ili čamcem iz Platis Gijalosa. Takođe do nje možete doći i pešice iz Platis Gijalosa (za 15 minuta) ili Rajske plaže (za 10 minuta).
- Na putu od Platis Gijalosa proći ćete pored plaže Agija Ane, čarobne male uvale. Na ovoj zlatnoj peščanoj plaži postoje i dva restorana, od kojih je jedan savremeni grčki restoran, a drugi tradicionalna grčka krčma.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja
Izleti i vikend ture

Izleti i vikend ture

Upoznajte Srbiju
Posetite Evropu
Uživajte u vikendu
Last minute

Last minute

Ne propustite
Popusti i do 30%

First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije