Pariz - Francuska

Pariz (10), Francuska (36)
Pariz, Francuska - leto 2017, aranžmani, hoteli, avionom, kružne ture, last minute

Uskrs 2017. u Parizu - 7 dana
Plan putovanja - 1.dan 15.04 subota Kragujevac- Beograd - Polazak iz Kragujevca u večernjim satima. Pauze za odmor prema potrebi. Putovanje preko Madjarske i Austrije za Nemačku noćna vožnja. - 2.dan...
1. maj 2017. - Pariz - 6 dana, avion - autobus
1.dan 29.04. Beograd - Pariz - Sastanak na arodromu Nikola Tesla u Beogradu, kod šaltera Wzzair u 09:45. Dolazak u Pariz u 14:30h po lokalnom vremenu. Posle sletanja i pasoške kontrole transfer do...
Bretanja i Normandija
1.dan Čačak - Beograd / Baden Baden - Burž (620 km) - Polazak iz Čačka u 0:30. Transfer autobusom na aerodrom Nikola Tesla. Čekiranje i let za Baden Baden (05, 00h). Posle sletanja i pasoške kontrole...
Normandija - Pariz, 6 dana - avionom
Strme krečnjačke obale, huk talasa koji se razbijaju o stene 128 km duge Alabaster obale Lamanša, zelenilo prostranih pašnjaka prošarano divljim cvećem, mala ribarska sela i mondenska letovališta,...
Pariz - 5 dana / 4 noćenja, avionom
Sastanak grupe na aerodromu “Nikola Tesla” kod šaltera br. 710 dva sata pre poletanja aviona. Čekiranje za let. Polazak aviona za Pariz (vreme leta u tabeli). Nakon sletanje panoramsko razgledanje...
Pariz - 5 dana, avionom
Sastanak grupe na aerodromu Nikola Tesla kod šaltera agencije dva sata pre poletanja aviona. Čekiranje za let. Polazak aviona za Pariz (vreme leta u tabeli). Nakon sletanje panoramsko razgledanje...
Pariz - 8 dana / 5 noćenja, autobusom
1. dan putovanja (sreda) Beograd - Verona - Soave. - Sastanak grupe u 05.30. na autobuskoj stanici Lasta (Železnička bb, u neposrednoj blizini glavne autobuske stanice). Predviđeno vreme polaska sa...
Pariz - 9 dana / 4 noćenja, autobusom
Polazak oko 20:00 časova sa Lastine autobuske stanice i iz Novog Sada sa parkinga kod Lokomotive oko 21:00 čas (proveriti 1 dan pre putovanja tačno vreme i mesto polaska autobusa). Noćna vožnja kroz...
Pariz - 9 dana, autobusom
Dolazak u Pariz u ranijim po podnevnim satima. Posle 14,00 h Smeštaj u hotel u predgrađu Pariza. (Port d Banjole, spoljna strana - Periferika, kružnog autoputa oko gradskog jezgra). Slobodno za odmor....
Pariz - 9 dana, autobusom
Polazak oko 20:00 časova sa Lastine autobuske stanice i iz Novog Sada sa parkinga kod Lokomotive oko 21:00 čas (proveriti 3 dana pre putovanja tačno vreme i mesto polaska autobusa). Noćna vožnja kroz...
1 - 10 od 10 rezultata
Dobro obavešten, elokventan i ah! tako romantičan, ’’Grad svetlosti’’ nalikuje i filozofu i pesniku i pevaču sentimentalnih pesama istovremeno. Kako je oduvek i bilo, Pariz predstavlja milion različitih stvari za milion različitih ljudi, i nikako nije nijedan superlativ koji se može pripisati nekom gradu. Notr Dam i Ajfelova Kula, za vreme izlaska i zalaska sunca ili noću, opisivani su bezbroj puta, kao i Sena, i suptilne i ne tako suptilne razlike između Levih i Desnih obala. Ali ono što pisci ne umeju da zabeleže jeste veličanstvenost i magija Pariza.

Geografija i klima

Položaj

Pariz je glavni i najveći grad u Francuskoj, smešten na reci Seni, u severnom delu Francuske.

Regioni i okruzi

Pariz je zvanično podeljen na 20 distrikata koji se nazivaju arondismanima, a numerisani su od 1 do 20 u smeru kazaljke na satu od gradskog centra.

Klima

U Parizu vlada tipična zapadnoevropska okeanska klima, na koju utiče Severnoatlantska struja. Tokom godine, pariska klima se može okarakterisati kao blaga i umereno vlažna.

Razumevanje

Kultura

Pariska kultura je vezana za umetnost, muziku, muzeje, festivale i ostale vidove zabave u Parizu. Ovaj grad je danas jedan od vodećih poslovnih i kulturnih centara. Zabava, muzika, mediji, moda i umetnosti doprinose njegovom statusu kao jednog od glavnih globalnih svetskih gradova.

Jezik

Zvanični jezik je francuski.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Ogromnu palatu Luvra je, kao tvrđavu, podigao kralj Filip Avgust u ranom 13. veku, a prepravljena je sredinom 16. veka, kako bi dobila svrhu kraljevske rezidencije. Revolucionarna konvencija1793. ju je pretvorila u prvi nacionalni muzej Francuske.
Slike, skulpture i rukotvorine koje su izložene u Luvru je sakupila francuska vlada tokom poslednjih pet vekova. Među njima su umetnički i zanatlijski radovi iz čitave Evrope, kao i važne zbirke asirskih, etrurskih, grčkih, koptskih i islamskih antikviteta i umetnosti.
- Okrenut ka Seni sa keja Anatola Fransa, Musée d’Orsay se nalazi u zgradi nekadašnje železničke stanice (1900.). U njemu se nalaze nacionalne francuske zbirke slika, skulptura, umetničkih predmeta i ostalih radova koji su nastali između 1840-tih i 1914., uključujući i plodove impresionizma, post-impresionizma i pokreta Ar-Nuvoa.
- Pikasov muzej (treći): sadrži Pikasovu ličnu zbirku. Posetioci neka imaju na umu da će ovaj muzej biti zatvoren do 2017. zbog renoviranja zgrade.

Dvorci i palate

- Château de Vincennes se nalazi na severnoj ivici Bois de Vincennes i predstavlja veličanstveni kraljevski dvorac sa masivnim utvrdama i šancem. Zamkom možete prošetati besplatno, ali njegova tamnica duga 52 m (iz 1369.), koja je služila kao zatvor tokom 17. i 18. veka, i gotička Kraljevska kapela (Chapelle Royale) mogu da se posete samo u okviru obilaska sa vodičem (za odrasle 8 evra, za decu besplatno). Unapred zovite da se raspitate o terminima.
- Château de Versailles (Versajski dvorac): morate ga posetiti. Najraskošniji francuski dvorac, na periferiji grada, vozom se lako može doći do njega. Nekadašnji dom Luja XIV i Marije Antoanete.

Verski objekti

- Oivičena 21 bočnom kapelom u unutrašnjosti, Crkva Sv. Sulpicija je građena između 1646. i 1780. Na fasadi, koju je dizajnirao jedan firentinski arhitekta, postoje dva reda stubova, a na njenom vrhu nalaze se dva tornja. Na neoklasicistički dekor njene ogromne unutrašnjosti uticao je stil Protivreformacije.
- Freske u Kapeli Svetih anđela (Chapelle des Sts-Anges), prve s desne strane odmah na ulazu, predstavljaju Jakova kako se rve sa anđelom (sleva), i Arhanđela Mihajla kako se bori protiv Satane (zdesna), a naslikao ih je Ežen Delakroa između 1855. i 1861.
- Katedrala Notr Dam: impresivna gotička katedrala koja je predstavljala inspiraciju Viktoru Igou za roman ’’Zvonar Bogorodičine crkve’’. Popnite se do samog vrha!
- Sacré Coeur: crkva koja je smeštena na vrhu najviše tačke Pariza. Iza crkve je deo za umetnike, a ispred imate spektakularan pogled na čitav grad.
- Sainte Chapelle: raskošna kapela sa obojenim staklom. Njena unutrašnjost je lepša od one u sumornoj Katedrali Notr Dam.

Ostale atrakcije

Ajfelova kula: kada je sagrađena za Svetski sajam 1889., kao obeležje stogodišnjice Revolucije, dočekalo ju je mnogo protivljenja od strane pariske umetničke i književne elite. ’’Metalna špargla’’, kako su je neki Parižani podmuklo nazivali, gotovo je srušena 1909., ali je pošteđena zato je što je predstavljala idealnu platformu za prenosne antene u svrhe tada nove nauke, radio-telegrafije. Nazvana po svom tvorcu, Gistavu Ajfelu, kula je visoka 324 m, uključujući i TV-antenu na vrhu.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

Pariz je jedno od evropskih kulinarskih središta. Restoranski biznis je ovde počeo pre 220 godina i nastavlja da cveta. Može vas, međutim, iznenaditi činjenica da se Pariz ne smatra kulinarskim sedištem Francuske, već da ljudi više cene francusku kuhinju malih ruralnih restorana, izvan grada, bližu farmama i sa naglaskom na svežini i regionalnim specijalitetima. Čak i među francuskim gradovima, Pariz se od davnina smatra na drugom mestu po lepoti obeda, posle Liona.

Šta raditi i gde izaći

- Arc de Triomphe' (Trijumfalna kapija): veličanstveno zdanje koje vam nudi centralni pogled na grad.
- Katakombe: nekada su se u njima nalazile kosti koje su iskopavane iz prepunog pariskog groblja. Postoji ograničenje u broju posetilaca, tj. po 200 posetilaca može da ulazi u Katakombe. Stoga, ako ste došli baš nakon otvaranja, moraćete da sačekate dok neko ne izađe, što iznosi oko 45-60 minuta, pre nego što bilo ko novi uđe.
- Grand Arche de la Défense: savremena verzija Trijumfalne kapije. Ima platformu sa koje se može gledati spolja.
- Opera Garnije: remek-delo pozorišne arhitekture 19. veka koje je sagradio Šarl Garnije, koje od 1875. predstavlja sedište Pariske opere, otkada ju je osnovao Luj XIV.
- Panteon: ispod - mesto večnog počinka velikih junaka Francuske Republike, uključujući Voltera, Viktora Igoa i Marije Kiri; iznad - veličanstveni pogled na grad.
- Groblje Pjer-Lašez: nije nalik nijednom groblju na svetu. Ukrašeni nadgrobni spomenici, postavljeni u uske uličice oivičene drvećem. Posetite grobove Džima Morisona, Oskara Vajlda, Frederika Šopena, i još mnogo drugih.
Osvetnici
12:20HBO 2
Osvetnici
Zelena milja
12:45FOX Movies
Zelena milja
Američka lepota
14:20Prva Plus
Američka lepota
Marjuča ili smrt
00:30Pink Film
Marjuča ili smrt
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Letovanje

Letovanje

Najveći izbor aranžmana
Hoteli i privatan smeštaj
Najpovoljnije letovanje
First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije
Uskrs

Uskrs

Ponuda najlepših putovanja
Preporučujemo za praznike

Kružne ture

Kružne ture

Znameniti gradovi
Nezaboravni pejzaži
Od mita do stvarnosti