Santijago de Čile - Čile

Santijago de Čile (1), Čile (1)
Santijago de Čile, Čile - hoteli, avio karte, aranžmani

Argentina i Čile sa Patagonijom
Program putovanja: - 1.dan 04.11.2016 Beograd - Rim - Buenos Ajres - Sastanak putnika na beogradskom aerodromu Nikola Tesla u 16.00 h. Poletanje aviona za Rim u 18.10h (Let AZ 7173). Obrok u avionu....
1 - 1 od 1 rezultata
Santjago de Čile je smešten na spektakularnoj lokaciji: proteže se duž plodne doline Santjaga, 100 km od obale Tihog okeana, dok njime dominiraju moćni Andi ka istoku, i manji obalni planinski venac ka zapadu. Mnogi posetioci i dalje posmatraju Santjago kao nešto malo više od gradića pogodnog da se u njemu prenoći pre nego što se pođe u neko drugo mesto u Čileu. Ali, zanemariti Santjago znači zanemariti jedan čudnovat, živahan grad. Putnici koji su spremni da istražuju svet izvan predvorja svojih hotela biće bogato nagrađeni prizorima kolonijalnih crkava, prometnih pijaca, raznobojnog uličnog života i iznenađujuće raznovrsnih restorana i noćnog života. U bučnom centru grada, moderne građevine stoje rame uz rame sa kolonijalnim, a katedrala iz 18. veka se oslikava u tornju presvučenim staklom. Santjago je grad starih, atmosferičnih četvrti i senovitih parkova sa umetničkom i kulturnom scenom u punom cvatu. Gradski muzeji, iako mali, mogu da se pohvale impresivnim zbirkama, dok je kvalitetna kuhinja dostupna čak i onima sa malim budžetom.

Geografija i klima

Položaj

Nalazi se u centralnoj dolini zemlje, na nadmorskoj visini od 520 m.

Regioni i okruzi

Santjago je podeljen na zajednice.

Klima

Nešto svežija mediteranska klima.

Razumevanje

Kultura

Uprkos svojoj dugoj istoriji, u gradu postoji samo par građevina iz španskog kolonijalnog perioda koje imaju istorijski značaj, zato što Santjago, kao i ostatak zemlje, redovno pogađaju zemljotresi.

Jezik

Zvanični jezik je španski.

Religija


Kao i u najvećem delu Čilea, većinu populacije Santjaga čine katolici.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Museo Casa La Chascona: mali stan nobelovca Pabla Nerude u Santjagu nalazi se u živahnom kraju Belavista. La Chascona predstavlja niz malih građevina pre nego jednu celovitu kuću, a brižljivo je restauriran nakon što su ga uništile pristalice generala Pinočea, i sada se u njemu nalazi zbirka predmeta koje je posedovao Neruda.
- Ako imate vremena da posetite samo jedan muzej u Santjagu, postarajte se da to bude baš ovaj - Muzej umetnosti iz pretkolumbijskog perioda sadrži zbirku svetskog kvaliteta, sačinjenu od rukotvorina latinoameričkih hispanskih civilizacija. Smešten je u elegantnoj kolonijalnoj građevini, Palacio de la Real Aduana (Kuća kraljevskih običaja), a u njemu su izloženi keramički, metalni, tekstilni i drveni umetnički radovi vrlo složene izrade. Prikazani sa ukusom i brižljivo čuvani, ovi eksponati pružaju jedinstveni uvid u izgubljene kulture Maja, Asteka, Inka i ostalih grupa koje su nekada preovladavale na ovom ogromnom kontinentu.

Dvorci i palate

Palacio de la Moneda (Palata Monede): nekada zvanična kovnica, la Moneda je 1846. postala predsednička rezidencija. Iako vođa Čilea više ne stanuje ovde, predsedničke kancelarije u ovom objektu se i dalje koriste. Bombardovanje Palate Monede od strane vazdušnih sila za vreme Pinočeovog državnog udara protiv marksističke vlade Salvadora Aljendea 1973. živi i dalje kao jedna od upečatljivih slika 20. veka. Aljende je sam sebi oduzeo život u ovoj građevini, pištoljem koji mu je, prema legendi, dao Fidel Kastro. Posetioci mogu da šetaju duž dvorišta koje se proteže kroz središte zgrade, a i poseta unutrašnjosti može unapred da se rezerviše. Na južnom delu Palate Monede, na (ili pre ispod) Plaza de la Ciudadanía, nalazi se moderni Kulturni centar Palate Monede, u kojem se nalazi niz lokacija za izložbe, a tu su i neke prvoklasne izložbe. Postoji takođe i izvanredna prodavnica u kojoj se prodaju tradicionalne čileanske rukotvorine.

Verski objekti

Tik izvan glavnog prometnog puta Santjaga, debeli zidovi crkve Iglesia de San Francisco, sa Franjevačkim manastirom koji je u blizini, pružaju vam mirno utočište od gradskog saobraćaja. Crkvu je izvorno podigao čileanski konkvistador Pedro de Valdivija, u kasnom 16. veku, i, iako je njen toranj prošao kroz nekoliko inkarnacija, preživela je redovne zemljotrese relativno neizmenjena. To je jedna od najstarijih građevina u Santjagu, a u obližnjem bivšem manastiru nalazi se Museo Colonial San Francisco (Kolonijalni muzej Sv. Franje), koji sadrži zbirku religijske umetnosti iz kolonijalnog doba.

Ostale atrakcije

- Casa Colorada (Obojena kuća): ova kolonijalna gospodska kuća iz 18. veka tik izvan Plaza de Armas predstavlja atrakciju za sebe, sa svojom elegantnom fasadom i zidovima boje ruže. U njoj se takođe nalazi Museo de Santiago (Muzej Santjaga), sa amaterskim ali informativnim izložbama sa tematikom gradske istorije iz perioda od pretkolumbijskih pa do modernih vremena.
- Struktura od kovanog gvožđa (čiji su delovi dovoženi u 19. veku, komad po komad, iz Engleske) predstavlja sedište Centralne pijace Santjaga, na južnoj obali reke Mapočo. Sa spoljašnje strane je prometna riblja pijaca, dok su restorani u unutrašnjem delu ono što je postalo prava atrakcija. Neki od središnjih položaja ispod visokog svoda mogu biti zamka za turiste - ali mnogi od njih nemaju ništa protiv toga da plate malo više zarad nezaboravne atmosfere.

Šta raditi i gde izaći

U Santjagu se nalaze 4 velika privlačna parka koji pružaju spektakularan pogled na Ande, kao i više nego dobrodošlo sklonište od gradskog saobraćaja. Slikovito brdo, Cerro Santa Lucía, ka istoku u gradskom delu, predstavlja lokaciju na kojoj je ovaj grad i osnovao Pedro de Valdivija 1541. Originalni doseljenici su ovde doživeli opsadu od strane starosedelačkih ratnika nedugo nakon osnivanja grada. Sa svojim predivnim zelenim površinama (park je u 19. veku preobrazio gradonačelnik Santjaga, Bendžamin Vikunja Makena), popularan je među zaljubljenim parovima. Sa vrha ovog brda imate neprekinut pogled na Ande, dok su avenije oivičene drvećem oko njegovih obronaka savršene za šetnju.
Ludi Pjero
06:15Cinemania
Ludi Pjero
Sedam života
20:30TV1000
Sedam života
Kum 2
21:00HRT 2
Kum 2
Poslednja trka
03:45Pink Film
Poslednja trka
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude
Izleti i vikend ture

Izleti i vikend ture

Upoznajte Srbiju
Posetite Evropu
Uživajte u vikendu
Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja
Uskrs

Uskrs

Ponuda najlepših putovanja
Preporučujemo za praznike